Хіти тижня. Ізраїль попереджує Україну про іранську військову загрозу

Потенційно Україна може опинитись в осередку конфлікту з Ісламською республікою, а Тегеран має вже достатньо потужні озброєння щоб дотягнутись до нашої держави. Нейтральна позиція не може гарантувати безпеку, переконують у Єрусалимі.

Патріоти України пропонують ознайомитись з інтерв’ю з Надзвичайним і повноважним послом Ізраїлю Еліавом Бєлоцерковськи, який працює в Києві з 2014 року.

- Яка ситуація з військовою співпрацею між Україною та Ізраїлем? Чи є в розробці якісь масштабні проекти і чи можемо ми розраховувати в перспективі на поставки ізраїльської зброї?

- Питання військово-технічного співробітництва на даному етапі обговорюється на тлі участі компанії "Ельбит" в тендері на поставку тактичних радіостанцій. На жаль, досвід цей негативний.

"Ельбит" - одна з провідних компаній в світі. Вона продає свою продукцію на сотні мільйонів доларів в рік. Головна частина цієї продукції йде в країни НАТО. Це ізраїльсько-американська компанія. У неї кілька заводів по всьому світу, близько 12 тисяч співробітників.

На жаль, ставлення до неї в Україні було дуже поганим. За інформацією, що надійшла, тендер не був прозорим. "Ельбит" відчувала, що її дискримінували... Більш того, на адресу її представників тут звучали різні звинувачення.

- Нардеп Іван Винник навіть звинувачував "Ельба" в шпигунстві... Та й "фронтовик" Сергій Пашинський вкрай негарно висловлювався про "Ельбит" в ході засідання парламентського комітету. Чому так? Лобіювали "своїх"?

- Мені важко зрозуміти причини, але дуже шкода, що все відбувається саме так. Була публічна спроба дискредитації відомої, шанованої компанії і її представників. Ми прекрасно розуміємо, що "Ельбит" виграє не всі конкурси. Якщо є кращі пропозиції, якщо вони оцінюються на підставі якоїсь об'єктивної бази - ніяких питань. Але те, що відбувалося в цьому випадку, виглядало дуже погано.

- Як це вплине на подальше військово-технічне співробітництво?

- Не знаю, але боюся, що цей негативний досвід вплине не тільки на "Ельбит", але і на інші ізраїльські компанії. З огляду на такий прецедент я не бачу, як якась із ізрільскіх компаній в цій сфері буде зацікавлена в серйозному співробітництві з Україною. Щоправда, я все ще сподіваюся, що ситуація якось зміниться.

- Так це і західних інвесторів може налякати.

- Я теж так думаю, хоча, звичайно, можу говорити тільки за ізраїльські компанії. Але в цілому відсутність прозорості дуже негативно вплине на залучення бізнесу в Україні.

- Ізраїльські інвестори не вперше стикаються з проблемами у нас в країні. Україна вже 7 років не виконує рішення міжнародного арбітражного суду Стокгольму, який зобов'язав повернути готель "Козацький" в управління ізраїльському інвесторові. Чи турбує така практика ігнорування судових рішень ізраїльську сторону, особливо напередодні підписання договору про вільну торгівлю? І чи може це стати каменем спотикання? У ЗМІ з'являлася відповідна інформація.

- Переговори про зону вільної торгівлі вже завершені, і зараз ведеться активна робота з підготовки тексту договору для підпису, тому впливу на підписання не буде. Але дійсно ситуація з готелем "Козацький" - дуже непроста. Нам варто вести більш прямий діалог. Є шановний ізраїльський інвестор, який зробив суттєву інвестицію і втратив її. Це знову ж таки не дає позитивних сигналів ізраїльським інвесторам, тому ми вважаємо, що потрібно розв'язати це питання якомога швидше. Україна в цьому зацікавлена.зображенням

- Чи ведеться діалог безпосередньо з Міністерством оборони України, якп є стороною конфлікту і в ситуації з "Ельбітом", і у ситуаціїї з готелем "Козацький"?

- Діалог ведеться між двома сторонами - ізраїльським інвестором і Міністерством оборони України. Наше завдання - стежити, щоб інтереси ізраїльського інвестора були за законом дотримані. Я знаю, що є спроби інвестора розв'язати це питання. Як я розумію, на сьогодні ці спроби не увінчалися успіхом, але ми сподіваємося, що якось це питання зрушиться з місця.

- Повертаючись до теми вільної торгівлі, коли орієнтовно можна сподіватися підписання угоди?

- Думаю, що восени ця угода буде підписана. Наступний етап - ратифікація, в Ізраїлі це дуже швидкий процес. В Україні - подивимося, але сподіваємося, що цей період буде коротким, і після ратифікації угода набуде чинності.

- Що це принесе обом країнам, чи є якісь попередні розрахунки? Яка ціна питання?

- Поки важко сказати, але у нас є впевненість в тому, що цей договір істотно підвищить вигоду в торгівлі між обома країнами. Ми вважаємо, що справжній потенціал торгівлі між Україною та Ізраїлем ще не реалізований, і договір допоможе його реалізувати. Також це важливий сигнал інвесторам: якщо держава Ізраїль вважає, що варто вкладати стільки зусиль в підписання договору, отже, є серйозні економічні перспективи. Якщо наш уряд їх бачить, то і бізнесменам варто перевірити можливості в Україні.

- Яка галузь в цьому плані найперспективніша?

- На мій погляд, це розвиток наукоємних індустрій. Ви знаєте, що Ізраїль вважається одним зі світових лідерів в цьому напрямку - все, що пов'язано з IT та іншими наукомісткими індустріями.

В Україні є дуже серйозна база для розвитку таких продуктів. Після того, як Україна стала незалежною, багато уваги було приділено природним ресурсам. Але в Ізраїлі їх не так багато, тому ми зрозуміли, що головний ресурс - людський. У нього потрібно вкладати, його потрібно розвивати, і тому на сьогодні ми досягли лідерських позицій у сфері наукомістких технологій.

Важливість Революції гідності в Україні в тому, що вона повернула людини і людський ресурс в центр пріоритетів. Це потрібно використовувати. Одна з речей, яка вразила мене після приїзду сюди, - дуже високий рівень людей, дуже високий рівень освіти, ставлення до роботи. І багато ізраїльських компаній це теж зрозуміли. Якщо ви пройдетеся київськими бізнес-центрами, то побачите цілі поверхи, зайняті ізраїльськими компаніями, головним чином в IT-сфері.

В Ізраїлі є упорядкована система підтримки інновацій. Це паливо для нашого розвитку в сфері наукоємних технологій і наш національний пріоритет. І якщо ми говоримо про прогресивне майбутнє України, то мені здається, його варто шукати саме на цьому напрямку.

- Тобто досить позиціонувати себе як "житницяЄвропи" і сировинна держава?

- В Україні є і дуже сильна сільськогосподарська, сировинна база. І це, звичайно, потрібно розвивати. Але людський капітал, на мій погляд, варто зробити пріоритетом.

- Власне, те, про що ви говорите, може допомогти вирішити проблему відтоку кадрів, яка зараз поглиблюється.

- Безусловно.До речі, навіть в таких традиційних областях, як сільське господарство, ведеться діалог про запровадження наукомістких технологій. Вже є задумки по стартапам.

- Українсько-ізраїльських?

- Так. Є така технологія як Пресіжн Агрікалчер - точне сільське господарство. Наприклад, в зрошенні - паросток отримує рівно стільки води і поживних елементів, скільки йому потрібно. У нас мало прісної води, дуже важливо її ефективно використовувати. Тобто, навіть в сфері сільського господарства є місце наукомістким технологіям, а отже - величезний потенціал для співпраці між нашими країнами.

- Підсумуємо: ізраїльські інвестори готові вкладати в Україну, головне, щоб було адекватне ставлення?

- Саме так. І, звичайно, потрібно вміти їх зацікавити.

- Є й інша проблема. Останнім часом в Україні відбулося кілька гучних антисемітських скандалів. У неприпустимих заявах були помічені політики, дипломати, чиновники, журналісти. На вашу думку, це справді загрозлива тенденція або просто окремі випадки?

- Потрібно дивитися на картину в цілому. З одного боку, є відмінна динаміка з єврейськими громадами в Україні - вони процвітають. Їх духовне, культурне життя, відносини між громадами та владою на дуже високому рівні. Євреї відчувають себе в Україні комфортно.

З іншого боку, так, ми бачимо прояви антисемітизму. З ними потрібно боротися. Це проблема властива не тільки Україні, а й усій Європі.

- Навіть більшою мірою.

- Так, і в Європі - в більш небезпечних формах. В Україні це швидше на рівні вандалізму, хуліганства, дій маргінальних екстремістських угруповань. І все ж з цим треба боротися. Потрібно ще більше офіційних заяв, які засуджують антисемітські прояви. Зовсім недавно були відповідні заяви президента України і інших високопоставлених осіб. Крім того, повинна бути жорстка реакція правоохоронців на такі прояви.

- Єрусалим і Київ остаточно закопали "сокиру війни" через голосування про статус ізраїльських поселень? Більше напруженості в цьому питанні немає?

- Це питання дійсно вичерпано. Ведеться інтенсивний політичний діалог. І з'явилося набагато більше розуміння з обох сторін.

- Ізраїль підтримує територіальну цілісність України, але не вводить санкції проти Росії. Чому?

- Потрібно розуміти, що перед Ізраїлем стоїть дуже-дуже істотний виклик нашому існуванню. І я не перебільшую. Цей виклик - Іран. Його керівництво відкрито закликає до знищення Ізраїлю. І воно це робить постійно. У них була ракетно-ядерна програма, яку зараз вони, можливо, призупинили, але її можна запустити в будь-який момент.

Ізраїль - це маленька держава площею - плюс-мінус Черкаська область. Нам нікуди відступати. Будь-яка серйозна атака на Ізраїль - це загроза нашому існуванню. А Іран - країна, яка може створити ядерну зброю і хоче, щоб ми загинули. У них вже є ракети, які покривають не тільки територію Ізраїлю. Вони можуть дійти і до Європи.

- І до України?

- Звичайно. І ці ракети вони розвивають безперешкодно. Крім того, вони підтримують різні терористичні угруповання на Близькому Сході - ХАМАС, "Хезболла". Вони також хочуть нашого знищення.

Іран зараз всерйоз зміцнює свої позиції на Близькому Сході: на півдні Саудівської Аравії, в Ємені та що ще гірше - в Лівані і Сирії. Це країни, які з нами межують. Сирія в результаті громадянської війни перебуває в напіванархічному стані. І у нас є інформація про те, що Іран посилює свій форпост в Сирії. Іран розширює там свою присутність.

- Плюс, наскільки я розумію, Сирія - це перевалочна база для озброєнь?

- Абсолютно вірно. І для нас це величезна загроза. Тому Ізраїль змушений говорити з усіма, хто може впливати на ситуацію в Сирії, хто грає в цю гру. І Росія - один з цих гравців.

- Росія дає якісь гарантії щодо недопуску іранських військ до північного кордону Ізраїлю?

- Те, що відбувається в Сирії, для нас дуже суттєвий привід для занепокоєння. Важко передбачити, як буде розвиватися ситуація. Але це велика проблема.

- Ну і давайте згадаємо, що в середині травня Іран поставив ультиматум Європі: 60 днів на гарантії захисту інтересів Тегерана - в іншому випадку "вимушені заходи" - складно уявити які. Скоро термін ультиматуму закінчується. На що Іран готовий піти, на ваш погляд?

- Вважаю, що ядерна угода була величезною помилкою Заходу. Іран отримав карт-бланш. Так, він був змушений призупинити ядерну програму, хоча навіть це під питанням. У будь-якому випадку у Тегерана немає обмежень щодо ракетної програми, щодо фінансування терористичних організацій. Натомість же вони отримали зняття санкцій, можливість розвивати економіку, продавати нафту. І ці гроші вкладаються знову ж у підтримку тероризму.

Тому рішення президента Трампа вийти з угоди - дуже правильне. Можливо, це стане важелем тиску на Іран, щоб вони припинили свої дії. У нас немає ніякого територіального спору з Іраном. Немає чогось, що ми б не поділили. Більш того, перський цар Кир - найважливіша людина в єврейській історії. Він вважається нашим героєм. Однак знищення Ізраїлю - ідеологічне виправдання і основа режиму в Ірані. Тому у нас існує глибока повага до іранського народу, але його керівництво - це страшна загроза.

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...

Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...