Хіти тижня. Кінець імперії: "Україна поставила хрест на проекті Путіна", - Євстратій Зоря

Українці довели, що вони набагато мудріші, ніж про них думають в Кремлі.

Євстратій Зоря

Про це у своєму блозі пише Архієпископ Чернігівський і Ніжинський, спікер Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря, передають Патріоти України.

"Встановлення в Україні Єдиної автокефальної помісної церкви ставить хрест на можливості реалізувати російський нео-імперський проект так само, як утвердження незалежної української держави не дозволяє реанімувати Російську імперію. Мабуть, в Москві сподіваються на те, що їм вдасться відновити імперію. Але час імперій минув, і здійснити ці плани не вдасться.

Наскільки важливим для Москви було це питання, видно хоча б з того, що з приводу автокефалії Української церкви Володимир Путін скликав засідання Ради безпеки Росії. Це зайвий раз доводить той факт, що з російської сторони держава не тільки не відокремлена від церковних питань, а навпаки тісно в них залучено. Більш того, російська держава втручається в церковні питання і направляє їх, даючи відповідні вказівки Московської патріархії.

Але, незважаючи на всі спроби Москви, питання автокефалії вирішене. І про це багато разів офіційно було заявлено Константинопольським патріархатом, тому подальші спроби зупинити реалізацію даного рішення не матимуть успіху.

Загрози ж з боку Кремля і його прихильників в Україні нагадують заяви, які звучали з приводу надання Україні оборонної зброї нашими союзниками, в першу чергу, США. Думаю, всі пам'ятають, як тоді Росія намагалася не допустити надання такої зброї, поширюючи думку, що це призведе до посилення ескалації конфлікту в Україні. Але зброя була передана, і це змусило Кремль не до поширення агресії, а до більшої стриманості.
Тому заяви про кровопролиття - це лише залякування. Ніякого кровопролиття в реальності не буде, тому що український народ набагато мудріший, ніж про нього думають у Москві, і він довів це на ділі.

Якщо в самій Україні не будуть давати приводу "захищати православних", то у Кремля не буде і правдоподібного обґрунтування для посилення агресії проти України. Тому наше спільне завдання - протистояти провокаціям, не допускати насильства в питаннях віри, зробити все необхідне для того, щоб люди мали можливість усвідомлено і добровільно зробити свій вибір на користь української церкви або залишитися в складі російської церкви.

Процес церковного єднання і всеправославного визнання автокефалії Української церкви покликаний зупинити конфлікти і суперечки між віруючими. Ні Українська церква, ні держава, ні суспільство, ні політичні партії та громадські організації не зацікавлені в розпалюванні ворожнечі. Очевидно, що і самі віруючі, і священики Московського патріархату в Україні теж не зацікавлені в тому, щоб були конфлікти і протистояння.

У конфліктах зацікавлена лише одна сила - кремлівська."

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...