Хіти тижня. Корені проблеми, або Як Московський патріарх прокляв книжки українською мовою

1693 року московський патріарх Адріан піддав анафемі всі книжки Києво-Печерської лаври, які друкували українською.

1416 року Московський митрополит Фотій і собор російських єпископів піддали анафемі митрополита Київського Григорія Цамблака. Московська церква не визнавала Київської митрополії у Великому князівстві Литовському і вважала лише себе її правонаступницею. Митрополита звинуватили в привласненні духовної влади, передають Патріоти України.

Українські єпископи та Константинополь проігнорували це прокляття. 1458-го київського митрополита Григорія Болгарина висвятив Константинопольський патріарх Григорій Мамма. Московський патріарх Іона обряду не визнав й оголосив йому анафему.

1690 року собор під проводом патріарха Московського Іоакима оголосив анафему так званій "хлібопоклонницькій єресі". Ідеться про твердження, що хліб і вино стають тілом і кров'ю Христа. Разом із католиками цього дотримувалися й українські православні.

Тоді ж заборонили читати твори українців Петра Могили, Кирила Ставровецького, Симеона Полоцького, Луки Барановича. В Україні та низці православних країн анафему не визнали. Через це наступний московський патріарх Адріан за три роки піддав анафемі всі книжки Києво-Печерської лаври, які друкували українською.

Джерело: Gazeta.ua

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...