Хіти тижня. Москва в шоці: "Як Трамп висік Путіна по українському питанню", - Березовець

Путін до останнього сподівався зустрітися з Дональдом Трампом на полях саміту G20 у Аргентині, запланованого на 1 грудня.

"Втім, одразу після російської агресивної реакції в Азовському морі Білий дім повідомив, що зустріч може і не відбутися", - пише у своєму блозі політконсультант, президент Фонду національних стратегій Тарас Березовець, передають Патріоти України.

"У Кремлі це сприйняли як елемент дипломатичної гри. Тим більше, що відразу після цього з Вашингтону надійшла обнадійлива для Путіна новина – адміністрація Трампа готує порядок денний перемовин з російським президентом. Перша реакція Трампа на агресивні дії Росії у Керченській протоці підсилювала позитивні очікування. Американський лідер обмежився констатацією, що криза на Азові викликала у нього занепокоєння. Ритуальні дипломатичні слова, не більше.

Те, що для Трампа була небажана будь-яка згадка у контексті Путіна, враховуючи загальне негативне тло по відношенню до Росії в американському істеблішменті, яке посилилося після їхньої зустрічі у Гельсінкі, росіян не турбувало. А даремно. Напередодні і після гельсінського рандеву, яке багато хто у США назвав державною зрадою, Трамп не особливо переймався критикою навіть з боку членів його партії.

Насправді Путін з Трампом мають дуже багато пунктів для обговорення. Як прийнято у зовнішній політиці Америки, Держдепартамент і радники прописують президенту всі необхідні тези. Втім, чи озвучить він їх – завжди лишається під великим питанням. Трамп мало дотримується того, що йому пишуть найближчі помічники – навіть Джон Болтон, радник з питань національної безпеки. Свого часу у Білому домі вже траплялися витоки інформації: працівники адміністрації Трампа були дуже незадоволені тим, що в Гельсінкі він порушив дипломатичний протокол і не озвучив те, що підготували у Держдепі та Раді національної безпеки.

В Гельсінкі Трамп фактично мав свій порядок денний, а тому що він планував обговорити з Путіним не знав ніхто. Парадокс в тому, що не знав цього і сам Трамп. На жаль, у публічному спілкуванні він допускає дуже багато імпровізації, чого не дозволяв собі жоден президент в історії.

І тому новина, яку Трамп за звичною для нього традицією повідомив у себе на Twitter, скасувавши зустріч з Путіним, пролунала як грім серед ясного неба. Принаймні, перша реакція прес-секретаря російського президента Дмітрія Пєскова показала, що Кремль опинився у стані шоку. Так публічно висікти Путіна, поставивши подальші переговори у залежність від рішення повернути українських моряків та військові кораблі собі в світі не дозволяє ніхто.

Проте у США не всі вірять в те, що головною причиною відмови від переговорів з Путіним стала сама Азовська криза. Колишній американський посол в Росії Майкл Макфол вже піддав сумніву цю версію, написавши твіт: «Трамп скасував зустріч із Путіним через російську атаку на Україну чи через свідчення Коена?».

Макфол прямо натякає на те, що в той же день, коли Трамп відмінив рандеву з Путіним, його колишній адвокат Майкл Коен визнав себе винним у хибних свідченнях в Конгресі. Ці свідчення стосуються проекту будівництва Trump Tower у Москві. Проект згорнули у червні 2016-го, коли Трамп уже був єдиним кандидатом від республіканців на посаду президента. Раніше Коен свідчив, що це сталося у січні 2016-го. Іншими словами, Трампу було вигідно якнайшвидше нівелювати цю скандальну заяву.

Врешті, якими би не були причини рішення Трампа не зустрічатися з Путіним, для України це прекрасна новина.

Справа в тому, що останнім часом американці перейшли від дипломатичних заяв – останні вочевидь не діють сьогодні на Путіна, та сприймаються в розумінні росіян як «сотрясание воздуха» – у виключно практичну площину. Я спілкувався з кількома американськими і канадськими дипломатами, і зараз вони опрацьовують реальний механізм відключення Росії від системи міжнародних розрахунків SWIFT, а також впровадження ембарго на постачання російської нафти. Інша річ, що озвучувати публічно нічого не будуть, але більш ніж точно по лінії Держдепартаменту дадуть росіянам попереджувальний сигнал.

В Конгресі зараз висять законопроекти щодо нових антиросійських санкцій, і від своїх американських джерел я знаю, що тепер справи підуть швидше. Зараз активізуються сенатори, конгресмени, і процедура розгляду нових персональних списків росіян буде максимально пришвидшена."

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...