Хіти тижня. Миротворцям вірогідно доведеться ще й повоювати: Останні зрушення в питанні "блакитних касок" для Донбасу

Наразі як компроміс з агресором обговорюється неучасть в миротворчій місії НАТО і промосковського ОДКБ (Білорусь, Казахстан тощо). Очевидно, не всі бойовики складуть зброю. Оскільки ЗСУ залишаться в тилу, солдатам ООН доведеться самотужки застосувати силу

Нещодавно спецпредставник США по Україні Курт Волкер, обговорюючи миротворчу місію в Донбасі, закликав ліквідувати терористичні організації "ЛНР" і "ДНР", нагадують Патріоти України. В Конституції України для них (терористів ЛДНР, - ред. ). Мінські угоди спрямовані на відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, і ці утворення повинні бути розформовані, - заявив Волкер. Терористи ЛДНР, за його словами, лише маскування безпосередньої участі Росії у фактичній російсько-українській війні. Що він мав на увазі і чи реально це зробити аналізує Ліга.Нет.

Що говорить Мінськ про розформування

Таких слів як ДНР і ЛНР в домовленостях взагалі немає. Однак в десятому пункті є згадка про роззброєння всіх незаконних груп - чим ЛДНР і є. Але і миротворців в мінських угодах немає. Міністр закордонних справ 2007-2009 років Володимир Огризко каже LIGA.net , що Україна повинна керуватися чинним законодавством, а домовленості тим і гарні, що це саме домовленості, а не норма права. За його словами, мінські угоди як інструмент припинення гарячої фази свою функцію виконали, але є великі сумніви, чи приведуть вони до відновлення суверенітету і територіальної цілісності.
Мінські домовленості треба починати читати з першого пункту - припинення вогню. Коли він буде виконаний - ?? все решта теми почнуть проявлятися. А поки ми говоримо, забігаючи наперед. Треба починати з початку, а не з кінця, - вважає екс-глава МЗС України.
Ймовірно, ліквідація терористичних організацій ДНР і ЛНР є контекстом теми миротворчого контингенту ООН в Донбасі. Військовий експерт, екс-полковник СБУ Олег Стариков розповів LIGA.net , що під ліквідацією мається на увазі демілітаризація території вже після прийняття мандата і введення миротворців. У той же час, сама місія ООН - досить дискусійне питання. За словами Старикова, важливим моментом є те, чи братиме участь у роззброєнні українська армія. А це вирішується мандатом ООН.
Як відомо, щоб мандат прийняли, на це повинні як мінімум погодитися Москва і Київ, а це означає необхідність компромісу. Джерела LIGA.net розповідають, що мова може йти про виключення з миротворчої місії сил країн НАТО і країн ОДКБ (фактично контролюються Москвою). Україна вже заявила, що проти білоруських військових через членство цієї країни в ОДКБ.
Фактично, як пояснює Стариков, роззброєння, демобілізація та реінтеграція - саме це мається на увазі, коли говорять про діяльність миротворчої місії ООН в Україні. Тому слово ліквідація в повному обсязі описує цей процес. Розформовувати окремо ЛДНР ніхто не буде. Найголовніше - прийняття рішення про миротворців в Радбезі ООН. Як тільки це відбудеться, тоді почнуться питання демілітаризації та роззброєння, - зазначив експерт.
У Росії передбачувано наполягають на необхідності прямого діалогу з маріонетками Москви. Наприклад, стверджують в РФ, без згоди бойовиків ніяких миротворців не буде. Крім того, там називають ЛДНР учасниками мінських угод (офіційний Київ і західні парнтера це заперечують). Тобто Москва продовжує гнути лінію впровадження терористичних угруповань в Україні на особливих умовах.
Народний депутат фракції Народний фронт Андрій Тетерук, який свого часу брав участь у миротворчих операціях, бачився з Волкером в січні 2018 року. Тетерук розповів LIGA.net , що ліквідація відбуватиметься виключно в юридичній площині. Це буде правова оцінка діяльності бойовиків ЛДНР, а також винесення вироків за сепаратизм, вбивства та інші злочини, - пояснив він.
Військовий експерт Святослав Стеценко зазначив LIGA.net , що Волкер просто висловив позицію США, що потрібно вести всі переговори з тими, хто реально приймає рішення, а не з їх маріонетками. За його словами, Волкер в своїй заяві дав посил і українському уряду.
Як зазначає Тетерук, з терористами нема про що говорити. Ми прийняли закон, в якому визнали саме Росію країною-агресором і поклали на неї всю відповідальність за те, в якому зараз стані тимчасово окуповані території. Будь-які посіпакі, які видають себе за політичні квазіобразованія, не сприймаються Києвом суб'єктом, з ким взагалі можна вести переговори. Єдине, про що можна з ними говорити - це складання зброї і прибуття для надання свідчень в СБУ і подальшого вироку суду, - резюмував народний депутат.
Військове знищення: чи можливо
Слова Волкера про ліквідацію ЛДНР не мають чіткого пояснення щодо процедури. Тому варто розглянути і можливість військового сценарію.
Як зазначає Стариков, рішення конфлікту силовим методом неможливо. Так вважає керівництво країни і наші стратегічні партнери. Заява Курта Волкера пов'язано з активною підготовкою до введення в Україні операції з підтримки миру, - говорить Стариков.
Однак екс-полковник СБУ відзначає, що без загиблих не обійтися. Очевидно, після введення миротворчої місії не всі бандформування в Донбасі можуть погодитися на роззброєння. Для цього і існує чотирьохтисячний поліцейський контігент, який буде роззброювати незаконні формування. Безкровно не буває ніде - ні одна операція світу так не проводилися. Гинуть і миротворці. На жаль, при роззброєнні будуть смерті, - розповідає експерт.
Стариков також відзначає політичну складову, адже вся ця небескровная процедура буде націлена на завершення конфлікту. А момент для військового вирішення конфлікту, як це було при хорватському сценарії (операція Буря), Україна вже пропустила. Зараз світ не дасть Києву такої можливості, вважає екс-полковник СБУ.
За словами Тетерук, неважливо, яка це має бути операція - миротворча, сил оперативних операцій або об'єднаного оперативного штабу. Як він зазначив, найголовніше - це сприятливі умови для ліквідації терористичних анклавів. Сама заява Волкера про ліквідацію народний депутат пояснює так: Йдеться про те, що будь-яких військово-цивільні адміністрації, які спонсоруються Росією як країною агресором, не мають права на будь-яка юридична або фізична існування на території України. Все, крапка.
Огризко наполягає, що Україна повинна вживати всіх необхідних заходів для звільнення територій, зокрема дипломатичні і військові. Позицію керівництва країни про військове варіанті екс-міністр закордонних справ коментує так: На цьому етапі вважає так, на іншому - може бути інакше. Ситуація змінюється. Не можна вважати, що те, що діяло якийсь момент, буде завжди залишатися таким.
Фізичне усунення бойовиків, які захопили українську територію, має відбуватися згідно з чинним українським законодавством. Всі, хто скоїв кримінальний злочин, повинен бути засуджений і покараний. Цей механізм повинен діяти і на тимчасово окупованих територіях, - пояснює дипломат. Огризко уточнив, що претензій немає лише до людей, які фактично були заручниками бойовиків в ОРДЛО.

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...