Хіти тижня. На межі конфлікту, або Не дратуй китайського дракона: США і Пекін помірялися озброєннями в Південно-Китайському морі

Два ракетних есмінця ВМС США пройшли через територію біля одного з островів Спартлі в Південно-Китайському морі - ці води Китай вважає своїми.

Відповідна операція була проведена «для заперечування надмірних морських вимог і збереження доступу до водних шляхів відповідно до міжнародного права», передають Патріоти України з посиланням на CNN.
Вона стала другою в Південно-Китайському морі, про яку повідомили ВМС США в цьому році. У січні есмінець USS McCampbell проплив в 12 морських милях від Парасельских островів. Незабаром після цієї операції Китай звинуватив США у вторгненні в свої територіальні води і заявив, що вони розгорнули ракети, «здатні націлюватися на середні і великі кораблі».
В кінці вересня USS Decatur також проплив в межах 12 морських миль від рифів Гавен і Джонсон на островах Спратлі в рамках аналогічної операції по забезпеченню свободи судноплавства.
Під час цієї операції китайський есмінець пройшов в 45 ярдах від військового корабля США, змусивши його маневрувати, щоб уникнути зіткнення. США назвали дії китайського військового корабля небезпечними і непрофесійними, в той час як Пекін заявив, що США загрожують безпеці та суверенітету Китаю.
США звинуватили Пекін у встановленні ракет та іншої військової техніки на спірних островах, зазначивши, що мілітаризація даних територій проходить дуже активно. Пекін вважає практично всю цю акваторію своїми територіальними водами.

Макрон намагається усунути фон дер Ляєн з посади голови Єврокомісії, заради нового протеже

четвер, 25 квітень 2024, 8:15

Президент Франції Еммануель Макрон веде переговори з іншими лідерами Євросоюзу щодо можливості замінити Урсулу фон дер Ляєн на посту голови Єврокомісії. Про це у середу, 24 квітня, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела. . Зазначається...