Хіти тижня. Навіть на поріг не пустили: Глава УГКЦ розказав, як він хотів зробити подарунок митрополиту Онуфрію

Архієпископ Києво-Галицький Святослав визнав, що УГКЦ прагне зберігати симетричні стосунки з усіма, але це не завжди виходить.

Блаженніший Святослав. Фото: zik.ua.Верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський — предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) в ексклюзивному інтерв’ю розповів, як торік хотів зробити подарунок очільнику УПЦ Московського патріархату Онуфрію, а його не прийняли, передають Патріоти України.

За словами митрополита Святослава, минулого року однією з найважливіших культурних і духовних подій греко-католицької церкви була презентація факсимільного видання Галицького Євангелія – одного з перших тетраєвангелій, найстарішої рукописної пам’ятки київського християнства, збереженої до наших днів.

«Цей шедевр був створений у Галичі, в тодішньому Галицько-Волинському князівстві, на теперішній Західній Україні, 1144 року. Тобто ще до заснування Москви. Свого часу вона була закрита за сімома печатями у Москві. Нам вдалося зробити її доступною для широкого загалу», - розповів митрополит Святослав.

І от після презентації Євангеліє, за словами очільника УГКЦ, він вирішив подарувати його копії усім церквам, що є спадкоємцями традиції Київської церкви. «Я відвідав патріарха Філарета, який дуже гарно мене прийняв, про що я з вдячністю сьогодні згадую. Я відвідав митрополита Макарія, предстоятеля УАПЦ. І також копію цього Євангелія я хотів подарувати Його Блаженству Онуфрію. До речі, про це ми говорили з ним особисто, коли разом молилися за Україну у Святій Софії в День Незалежності 24 серпня. Але, на жаль, мене не прийняли. Тобто я не зміг вручити подарунок», - згадав митрополит Святослав.

Попри це, Блаженніший Святослав заявляє, що його позиція до РПЦ не змінилася. «Ми відкриті до спілкування з усіма, хто бажає конструктивно і у правді з нами говорити. Мій попередник – глава церкви кардинал Мирослав-Іван Любачівський навіть колись запропонував Московському патріархату перегорнути сторінку сумнозвісного Львівського псевдособору 1946 року, коли радянська влада намагалася ліквідувати УГКЦ, але наша протягнута рука поки зависла в повітрі», - сказав очільник греко-католиків.

Також митрополит Святослав додав, що УГКЦ прагне зберігати симетричні стосунки з усіма. «Ми також сподіваємося, що розрив євхаристичного спілкування між Москвою і Константинополем є тимчасовим, що він буде подоланий і не завдасть шкоди вселенському православ’ю», - вірить керівник Української греко-католицької церкви.

Джерело: Главком

Масований удар 29 березня: У Повітряних силах розповіли, скільки дронів і ракет вдалося збити

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:57

Протиповітряна оборона в ніч на 29 березня знищила 84 повітряні цілі противника з 99, якими Росія атакувала Україну,, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук, передають Патріоти України. Пряма мова: "В ніч на 29 березня 2024 року противник зав...

Було кілька причин: Сирський пояснив відхід українських сил з Авдіївки

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:52

Для відходу українських сил із Авдіївки Донецької області було декілька причин. При цьому під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат, зокрема понад 47 тисяч військових. Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, пе...