Хіти тижня. ​Не підведіть, святі отці: Архієреї почали знайомитися з проектом Статуту Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні

Аби суперечки про те, чи не забагато влади віддається Константинополю не призвели до того, що де-факто буде торжествувати Москва. А такі підстави є. Отже, дай Боже мудрості твоїм пастирям.

З дня на день під патронатом Вселенського патріархату має відкритись об’єднавчий собор, котрий покликаний прийняти історичне рішення. І у Києві розпочався розгляд підготовленого Синодом Вселенського Патріархату проекту Статуту Православної церкви в Україні, повідомляють Патріоти України з посиланням на Vlasti.net. Представникам ЗМІ вдалося безпосередньо побачити цей доленосний документ.

Проекту Статуту був схвалений на Синоді Константинопольського патріархату 27-29 листопада в присутності радника Президента України Ростислава Павленка. За словами професора університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі, архімандрита Кирила Говоруна це "все ще не Томос", але, в певному сенсі, більш важливий документ.

"Томос - це кількість помісності, а статут - її якість. Константинополь почав з якості. Саме з цього повинні були починати самі українці, але якось захопилися кількісними параметрами. Так як в конструюванні нової Церкви ті, від кого це залежало, більше тягнули ковдру на себе, Фанар вирішив взяти процес у свої руки і правильно поставив пріоритети", - пояснював значення рішень Вселенського Патріахату від 29 листопада архімандрит Кирило.

Журналістам вдалося ознайомитися з попередньою версією документа і першими його оцінками з боку учасників майбутнього Об'єднавчого Собору. Найбільші сумніви у ієрархів викликає те, що пропонований статут зроблений по абсолютно чужим для них лекалам, скаржаться деякі.

Як відомо, з Константинополя помісна українська церква буде отримувати і святе миро, яке використовується при прийомі нових членів. Але цим повноваження Вселенського Патріархату щодо помісної української церкви, швидше за все, не обмежаться.

У першому пункті проекту Статуту говориться, що Православна церква в Україні з'єднана з усіма іншими автокефальними церквами саме через Константинопольську Матір-Церкву.

У третьому пункті українську церкву позбавляють права опікуватися православних українців в діаспорі (принцип помісності в тому і полягає).

Вносити нових святих у святці Православної церкви в Україні також пропонується виключно за рішенням Фанара.

У пункті 8.7. розділу Х передбачається втручання Церкви-Матері і в разі проблем з обранням Предстоятеля.

В цілому, згідно з проектом статуту, для вирішення важливих питань Православної Церкви в Україні наказано звертатися за сприянням до Вселенського Патріарха. До нього ж може звернутися будь-який архієрей для оскарження покарання, пов'язаного з позбавленням архієрейського сану, низложенням з кафедри або з забороною на здійснення богослужінь.

Дехто скаржиться, що заяви наших чиновників про те, що документи по автокефалії української церкви написані по загальновживаним стандартам, не зовсім відповідають дійсності. Наприклад, в статуті Православної церкви Чеських земель і Словаччини, 14-й в диптиху автокефальних церков, немає жодного з вищеназваних положень.

Крім того, як пояснював на своїй сторінці в Фейсбук екзарх Вселенського патріарха в Україні архієпископ Даниїл (Зелінський), "затверджений Синодом текст Статуту Автокефальної Православної Церкви України, очевидно, заснований на Томосі про Автокефалії". Таким чином, схоже, що згадані сумніви стосуватимуться і найголовнішого для Помісної української церкви документа.

У той же час, важливо нагадати, що Синодом Вселенського патріархату була прийнята лише попередня версія статуту, яка буде обговорюватися і коригуватися на Соборі ієрархів Єдиної Помісної Української Православної Церкви.

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...

Вже третя атака за останній час: Безпілотник вдарив по ЗАЕС – МАГАТЕ

четвер, 18 квітень 2024, 23:50

Зранку 18 квітня дрон атакував навчальний центр Запорізької атомної електростанції. Про це повідомляє пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), передають Патріоти України. Повідомляється, що обійшлося без пошкоджень та людських жерт...