Хіти тижня. Не судилося: "У 2014-му метою Росії був не стільки Донецьк, скільки Харків", - історик

Протягом всього 20-го століття Москва двічі зробила проти України військову агресію в 1917 і 1919 рр. І обидва рази вторгнення вона починала з захоплення Харкова.

Не став виключенням і 2014 рік, коли в Кремлі було поставлене чітке завдання - будь-що створити «ХНР» і повністю захопити Харків. Про це у своєму блозі пише історик і журналіст Дмитро Вовнянко, передають Патріоти України.
За його словами, тактика Москви має просте пояснення. По-перше, Харків зі столицею Києвом з'єднують прямі шосе і залізниця. По-друге, географічно рух на Київ по Харківській трасі захищає лівий фланг наступаючих сил - там можна наносити додаткові удари з боку Росії і Білорусі. По-третє, наближення до Дніпра і поворот на південь вздовж його русла, розсікає Україну навпіл і замикає всі сили на схід від Дніпра в оточенні. У протилежному напрямку із заходу на схід таку ідею реалізували німці в 1941 році. Поворот танкової групи Клейста на південь від Києва закрив відразу дві радянські армії в мішку під Уманню.

Журналіст зазначає, що навесні 2014-го розхитати Харків Москві на вдалося. Наступати на Київ з Донбасу - дурість. Прямої дороги немає, плюс існувала постійна загроза ударів по флангу наступаючих угруповань - з Харкова або з Дніпра. Іншими словами, те, що військові дії були локалізовані в межах Донбасу, вже було чималим успіхом українських силовиків в той час, коли ми збирали армію по крупицях.

Опублікував: Олег Устименко

"Вони просто черв'яки на нашому тілі": Депутат "Єдиної Росії" обізвала безробітних росіян

середа, 1 травень 2024, 23:43

Депутат від партії "Единая Россия" Катерина Собканюк заявила, що безробітні росіяни є "черв'яками". Також вона запропонувала створити в Росії "трудові табори", передають Патріоти України. "Сьогодні в будівельній галузі близько 30% незаповнених місць, в...

На місці влучання спалахнула потужна пожежа: Окупанти знову вдарили по Одесі (фото, відео)

середа, 1 травень 2024, 23:18

Увечері 1 травня російські окупанти знову вдарили по Одесі. Про це повідомили місцеві Telegram-пабліки, передають Патріоти України. У мережі з'явилися фото та відео наслідків. Над містом здійнявся дим. За попередніми даними, окупанти вдарили по складу ...