Хіти тижня. Не все так просто: У Варфоломія назвали найскладніший етап надання автокефалії УПЦ

Рішення Синоду Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській православній церкві було найважчим у цілому процесі. Отримання Томосу є не таким складним і стане завершенням процесу ліквідації розколу в українському православ'ї.

Про це заявив єпископ Макаріос Христопольський, помічник Вселенського патріарха Варфоломія, постійний професор Патріаршої академії Криту, передають Патріоти України.

"Справді, рішення про автокефалію України прийнято. Це було найскладнішим. Томос – другий крок, і це не так важко. Томос – це завершення даного рішення, іншими словами – "засвідчення". У потрібний час і Томос буде надано. Патріарх Варфоломій веде справу і зробить все в свій час", – наголосив єпископ.

За його словами, головною складністю для Синоду було подолання розколу в українському православ'ї.

"Деякі говорять про легалізацію розколу, однак насправді йдеться про вирішення проблеми розколу. Одна річ – вирішення проблеми розколу і зовсім інша річ – легалізація. Ми б узаконили розкол, якби сказали (патріарху УПЦ КП) Філарету і (митрополиту УАПЦ) Макарію: "Ідіть у православну церкву, і ми визнаємо вас як патріархів та архієпископа". Але було не так. Вселенський патріархат вчинив згідно з канонами і церковним правом. Не з політичних мотивів, а зі святою мудрістю", – заявив Макаріос.

Священослужитель підкреслив, що Константинополь зміг об'єднати Українську автокефальну православну церкву і Київський патріархат.

"Патріарху Варфоломію і Синоду вдалося об'єднати дві розкольницькі групи, відновити їх у канонічності без запитів з боку цих організацій щодо посад і почестей", – додав єпископ.

Окрім того, помічник Варфоломія зауважив, що Москва неодноразово намагалася вирішити цю проблему, але її методи виявилися неефективними.

Джерело: Укрінформ

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...