Хіти тижня. Не все так просто: В УПЦ КП прокоментували резонансну заяву Польської православної церкви

На тлі підготовки до надання православній церкві України Томосу вищий орган Польської православної церкви (ППЦ) заборонив своїм священикам вступати в євхаристійне спілкування з представниками УПЦ КП І УАПЦ.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський, спікер Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря впевнений, що однозначно сприймати заяву Собору єпископів Польської православної церкви, яка ставила б під сумнів необхідність автокефалії УПЦ, не варто. Такою думкою він поділився на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"Щодо рішення Собору Єпископів Польської Автокефальної Православної Церкви

1. Раджу читати першоджерело. Текст рішення виписаний у такий спосіб, що дозволяє різні тлумачення - і мені здається, що це не є випадковість.

2. Собор закликає прийняти рішення про скликання зібрання глав Помісних Церков для спокійного, в дусі євангельському, Передання і канонів вирішення українського питання.

Кого закликає ПРИЙНЯТИ РІШЕННЯ ПРО СКЛИКАННЯ? Єдиним, хто має таке ПРАВО, є Вселенський Патріарх. Він не раз і не двічі, а понад два десятиліття робив численні спроби через діалог з Московським Патріархатом знайти розв‘язання «українського церковного питання». Деструктивна позиція Москви щодо такого діалогу - відома. Тому зараз Вселенський Патріархат вимушений вирішувати проблему без згоди Москви - адже, як справедливо відзначив Вселенський Патріарх під час промови на Синаксі у вересні ц.р., Москва є джерелом проблеми і відповідальною за неї, тому не може бути тим, хто її вирішить.

Отже, Синакс може бути скликаний - це право Вселенського Патріарха. Але не для того, щоби обговорювати питання, чи надавати автокефалію - бо це питання, як не раз зазначалося у заявах Вселенського Патріархату, ВЖЕ ВИРІШЕНЕ, і це є суверенне право Вселенського Патріарха, а не Синаксу Предстоятелів.

Синакс може бути зібраний тоді, коли буде нова реалія - визнана і проголошена Томосом автокефальна Помісна Православна Українська Церква. І Предстоятель цієї Церкви буде повноправним учасником Синаксу. От тоді, вже з участю Української Церкви, і має вирішуватися питання - але на мою думку це буде питання, як Московський Патріархат повернути до єдності з Вселенським Православ‘ям!

2. В тексті НЕМАЄ ані слова про РІШЕННЯ Вселенського Патріархату (хоча в першому пункті є сказано про якісь документи «у справах адміністративних», які «надійшли» і «були взяті до відома»). Немає ані заперечення щодо права приймати і розглядати апеляцію, ані щодо прийнятого рішення про відновлення канонічного достоїнства всього єпископату і кліру Київського Патріархату та УАПЦ. Немає схвалення рішень від 11 вересня, але немає і їх прямого заперечення!

3. Пункт про заборону входити в літургійно-молитовні контакти з духовними «так званого Київського Патріархату» і «так званої Автокефальної Церкви», «які в минулих діях учинили багато зла» - це просто зразок казуїстики! Тобто, чи йдеться про всіх кліриків двох Церков, чи лише про тих, які на думку Польської Церкви «вчинили багато зла»? Хто і як встановлює міру вчиненого зла - багато було чи мало?

Чи маються на увазі самі Церкви, які «вчинили багато зла»? Але ж відомо, що внаслідок Об‘єднавчого Собору, який має відбутися для остаточного формування єдиної Церкви, і яка через Томос стане офіційно визнаною диптихіальною Церквою - вже не буде ані УПЦ КП, ані УАПЦ, а буде єдина Церква. Тож навіть якщо в рішенні маються на увазі обидві Церкви, а не просто конкретні клірики, які на думку єпископів ПАПЦ «вчинили багато зла», то і таке тлумачення втратить актуальність після Томосу! І польський Собор не може цього не враховувати.

ОТЖЕ

По формі польське рішення може бути витлумачене в різний спосіб - і очевидно, що таким був задум його авторів, - але по суті воно не є перешкодою для Вселенського Патріархату надалі реалізовувати вже прийняте ним рішення про автокефалію для України. Також єпископи ПАПЦ формально навіть не згадують про рішення Вселенського Патріархату - не підтримують їх, але і НЕ ОСУДЖУЮТЬ. Просто - не згадують. А формула, обрана для «заборони на літургійні контакти з кліриками» є багатозначною і спеціально виписаною так, щоби в скорому часі вона втратила актуальність."

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...