Хіти тижня. Недонаддержаві залишилося вільно дихати максимум до листопаду: Чому США не відмовляться від смертельного удару по Росії

Американські сенатори із ще більшим завзяттям взялися за санкції проти Росії. Очікується, що нові секторальні обмеження щодо РФ вдарять з такою самою силою, як і квітневий пакет санкцій, який обвалив фінанси топ-олігархів Кремля.

Що передбачають нові санкції "з пекла" - розбиралися журналісти, передають Патріоти України.

Чому зараз?

Ініціаторами санкцій виступили сенатори-республіканці на чолі з Ліндсі Гремом. Офіційна причина введення нових обмежень - втручання Москви у президентські вибори у США.

Як зазначив американський політик під час спілкування із журналістами, нинішні санкції не можуть перешкоджати ідеям президента РФ Володимира Путіна втручатися у проміжні вибори у США восени 2018 року, тому потрібно посилювати ці обмеження. "Поки він (Володимир Путін. - ред.) не припинить і не відмовиться від втручання у виборчий процес у США, від кібератак проти інфраструктури США, поки не виведе російські війська з України, не припинить спроби створювати хаос у Сирії", - зазначив сенатор.

Ідеться про повне переобрання нижньої палати конгресу США - палати представників, а також 35 американських сенаторів. З огляду на скандальний досвід президентських виборів 2016 року, у США хочуть не допустити ані найменшого натяку на втручання з боку Росії. Тому очікується, що законопроект буде прийнятий до листопада.

Сенатор-демократ Боб Менендес підтримав колегу і заявив, що адміністрація Білого дому не до кінця виконала нинішній пакет санкцій.

"Цей законопроект є наступним кроком дедалі більшого закручення гайок у Кремлі, і він буде повністю підтриманий конгресом, щоб Путін зрозумів, що США більше не терпітимуть його поведінку", - сказав Менендес.

Варто відзначити, що законопроект був заявлений буквально через два тижні після скандальної зустрічі президентів США і РФ у Гельсінкі. Нагадаємо, саме під час того візиту Дональд Трамп публічно визнав правоту Путіна щодо невтручання Росії у президентські вибори. Така заява, а також відкрите підігрування російському президентові не на жарт схвилювало як американські ЗМІ, так і світове співтовариство.

Тому ініціатива сенаторів-республіканців стосовно посилення санкцій має перекрити проросійський шлейф президента Трампа.

Куди битимуть

Законопроект був представлений під час засідання конгресу. Він містить обмеження на нові угоди російського суверенного боргу, енергетичні й нафтові проекти та імпорт російського урану. Передбачається створення у США "Національного центру з відбиття російських загроз". Його основна мета - підвищення рівня підготовки та реагування на російські загрози.

Крім того, під санкції потрапляють російські політики й олігархи. У проекті закону також наведено позиції щодо підтримки НАТО і введено норму, щоб лише дві третини сенату були уповноважені проголосувати за вихід з Альянсу.

Законопроект з'явився на фоні скандалу у США, що назріває і пов'язаний з двома великими компаніями з Росії. Як пише ABC News, сенатор Рон Віден, демократ зі штату Орегон, звернувся до міністерства фінансів із вимогою розібратися, чому дві російські компанії - Концерн Калашнікова і Тульський збройовий завод відкрито ведуть бізнес у США, при цьому маючи явні зв'язки з підсанкційною держпромисловістю РФ.

"Питання набуло актуальності у світлі нещодавнього арешту та обвинувального висновку для Марії Бутіної, ймовірного російського агента, яка, на думку урядових прокурорів, схиляла Національну стрілецьку асоціацію до просування російських інтересів. Віден зазначає, що її наставник Олександр Торшин має зв'язки з цими двома компаніями через свої позиції у Центральному банку Росії", - пише видання.

Чого чекає Кремль

Незважаючи на квітневий обвал акцій великих російських компаній і мільярдні збитки кремлівських олігархів, правляча еліта РФ поки що не на межі дефолту.

За інформацією американського видання Bloomberg, сукупні статки 24 найбагатших людей РФ збільшилися з початку 2018 року практично на 14 млрд доларів. Станом на 1 серпня їхні статки сягнули позначки 271,2 млрд доларів.

При цьому ті олігархи, які потрапили під весняну хвилю санкцій, все ж втратили провідні позиції. Один із близьких друзів Путіна Олег Дерипаска так і не відновився після втрати 14 млрд доларів у перші дні санкцій і вилетів зі списку найбагатших росіян.

Оцінивши нові санкції, у Держдумі вже поскаржилися на те, що США начебто не шукають шляхів для діалогу. Член комітету Держдуми з міжнародних справ Сергій Железняк заявив, що США нібито ще не раз розігруватимуть "російську карту".

"Замість того, щоб шукати шляхи для запланованого діалогу, деякі американські сенатори вигадують привід для його зриву. Після переговорів президентів Росії та США у Гельсінкі русофобське американське лобі отримало шок і тепер намагається всіма можливими способами не допустити потепління відносин із нашою країною. Напередодні листопадових виборів "російська карта" буде дедалі більш затребувана у внутрішньополітичній грі США, і подібні ініціативи очевидно з'являтимуться ще не раз", - заявив він.

З огляду на широкий спектр секторальних обмежень у новому законопроекті, а це передусім великі промислові сфери - санкції будуть чутливими. До того ж введення обмежень відбуватиметься паралельно з підвищенням у Росії пенсійного віку. Завдяки нововведенню уряду вже через 10 років чоловіки у Росії виходитимуть на пенсію у 65 років, а жінки - у 63.

Джерело: Обозреватель

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...