Хіти тижня. Німеччина та Франція союзниками України ніколи не були - це ілюзія: Пономарьов прокоментував пропозицію Макрона перезавантажити відносини з РФ

На думку екс-депутата Держдуми те, що нормандський формат неефективний - було зрозуміло відразу.

Ілля Пономарьов. Фото:Гордон

На цей момент єдині союзники України – це не Німеччина і Франція, а США і Канада. Таку думку висловив екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов, коментуючи пропозицію президента Франції Еммануеля Макрона перезавантажити відносини ЄС і Росії, передають Патріоти України.

"Не можна сказати, що під час першої зустрічі із Путіним Макрон був вороже налаштований. Навіть незважаючи на пряме втручання РФ у вибори у Франції, щоб допомогти Ле Пен, і відверті провокації проти виборчого штабу Макрона. Завдання, яке зараз вирішує Макрон, – перехоплення ініціативи у Німеччини. Зі свого боку Меркель дала зрозуміти, що для збереження внутрішньополітичної стабільності у країні їй необхідна співпраця із РФ щодо сирійських біженців та будівництва "Північного потоку–2".

Звичайно, у Меркель є свої принципи, але логіка збереження влади диктує необхідність дотримуватися не дуже жорсткої лінії стосовно Кремля. У Макрона ж набагато менше точок прямого зіткнення із РФ, зате є історичне суперництво всередині Європи", – зазначив Пономарьов.

Політичний емігрант вважає, що для Києва було б доцільно налагодити тісніші відносини з Парижем. "Те, що нормандський формат неефективний, було зрозуміло відразу. Єдині, хто всерйоз зацікавлені у підтримці України, – це США і Канада. Можливо, ще Великобританія. У них, правда, поки своїх проблем вистачає. Але все одно це союзник для Києва.

А ось Німеччина союзником України ніколи не була – це ілюзія. Києву було б корисно налагодити діалог із французами. Їм також невигідний "Північний потік – 2", який украй важливий для німців. Покладати надії на нормандський формат взагалі не варто – забудьте про нього! Україні необхідно триматися Америки, США використовувати як важіль для тиску на європейців. У Макрона, до речі, склалися досить гарні стосунки із Трампом", – резюмував Пономарьов.

30 серпня на спільній прес-конференції із президентом Фінляндії Саулі Нійністьо Макрон запропонував перезавантажити відносини ЄС і Росії. "Із таких питань, як кібербезпека, оборона, стратегічні відносини, ми могли б навести контури нових відносин між Росією і ЄС, які узгоджуються за напрямом, у якому рухається Європа. Стабільність у регіоні – у наших інтересах", – сказав Макрон.

Нійністьо у відповідь зауважив, що хоче бачити зміну позиції Росії в питанні виконання Мінських угод, перш ніж пропонувати цій країні нові стратегічні відносини.

Макрон кілька разів зустрічався із російським президентом Володимиром Путіним після свого обрання. У квітні він назвав Путіна сильним президентом, який "хоче великої Росії", і сказав, що не проти працювати з лідером РФ і поважає його.

У нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії – ведуть переговори щодо врегулювання збройного конфлікту на сході України, який розпочався у квітні 2014 року. Останні переговори в нормандському форматі відбулися у Німеччині 11 червня 2018 року, у них взяли участь міністри закордонних справ країн "четвірки".

Джерело: Гордон

У Путіна особливий план: Армія РФ може почати великий наступ на Україну під час саміту НАТО, - Atlantic Council

середа, 24 квітень 2024, 17:50

Росія розпочала свою третю велику хвилю мобілізації в очікуванні майбутньої весняно-літньої кампанії. Президент Росії Володимир Путін 31 березня підписав указ про початок чергового призову на строкову військову службу, встановивши плановий показник до ...

"Камыш горит" - нарешті долетіло": У Маріупольському районі завдано удару по скупченню офіцерів РФ

середа, 24 квітень 2024, 17:30

У Маріупольському районі прилетіло по скупченю російських офіцерів, є двох- та трьохсоті. Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, передають Патріоти України. За його слова, влучання сталося у ніч проти 24 квітня у с. Бабах-Тарама. ...