Хіти тижня. "Ніщо не допоможе": Експерт пояснив, без чого Росії загрожує швидкий крах

Російська Федерація тримається на жорсткій централізованій системі влади, підживлюється доходами від контрольованого експорту ресурсів, а справжні загрози для країни - в республіках Середньої Азії. Як тільки у РФ критично зменшиться потік доходів від експорту ресурсів, зменшиться здатність купувати місцеві еліти або пригнічувати їх силою, це підніме на поверхню регіональні протиріччя, розповів експерт Фонду "Майдан закордонних справ" Олександр Хара, повідомляють Патріоти України.

За словами співрозмовника, на Далекому Сходу швидше Китай сприймають загрозою, ніж Україну або США, тому там не розуміють зовнішню політику російського президента Володимира Путіна. "У той же час невелика кількість регіонів, які є наповнювачами бюджету, не розуміють, чому вони все більше і більше повинні віддавати Москві", - заявив він.

"Варто згадати і фактор Кадирова (глава Чечні Рамзан Кадиров. - ред.), який нахабно отримує набагато більше, ніж заслуговує. Це не може залишатися без уваги інших регіонів", - сказав аналітик. "За великим рахунком справжні загрози для Росії знаходяться в республіках Середньої Азії. Але розміщення збройних сил на європейському напрямку, а також підготовка до війни із Заходом свідчать про те, що ці погрози не сприймаються належним чином", - додав Хара.

"Експерт вважає, що у РФ "ідеологічна поляризація суспільства, використання шовіністичних, антисемітських і расистських демонів відіграють свою негативну роль". "Путінська модель приречена. Питання тільки в часі. Якщо, за висловом одного з поплічників президента, "Путін є Росія", то падіння режиму означатиме крах Росії, яку ми знаємо", - заявив він.

"Відчутне погіршення життя в РФ не призвело до революції і бунту олігархів навколо Путіна. Путін створив таку систему, баланс в якій власне і підтримує. Наявні в Кремлі угруповання зацікавлені в збереженні цієї системи, а, отже, і самого Путіна", - вважає Хара.

"Вони вірять, що незважаючи на тимчасові труднощі" їм вдасться отримати солідний геополітичний статус і продовжувати збагачуватися, як до анексії Криму. До того ж, і навколопутінська еліта, і широкі верстви російського населення хворі ідеєю великодержавності. Тому проблеми вони сприймають в якості побічного ефекту відновлення величі", - вважає аналітик.

"Нинішня конфігурація Росії вимагає тієї моделі влади, яку ми спостерігаємо. І взагалі, Путін настільки створив цю Росію, наскільки росіяни створили собі Путіна. Можливо, добре, що ми маємо такого сусіда, щоб пам'ятати, ким ми є і ким ми точно не хочемо бути", - сказав співрозмовник.

Джерело: Главред

Мінус один: Нацгвардійці влучним ударом знищили російський комплекс спостереження "Муром" (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 10:55

Бійці Національної гвардії України знищили російський комплекс дальнього відеотепловізійного спостереження "Муром", передають Патріоти України. "Якісна робота з виявлення і ураження від аеророзвідників 11 бригади імені Михайла Грушевського. Знищено ще ...

Поки не конфіскація: Україна отримає дохід від активів РФ, але є нюанс

вівторок, 19 березень 2024, 10:47

ЄС розробив законопроєкт про спрямування прибутків російського центрального банку в Україну. Пропозиція передбачає, що Україна почне отримувати кошти з липня. Кошти підуть на постачання зброї, розвиток оборонної промисловості. Про це повідомляє Bloombe...