Хіти тижня. Останній аргумент Кремля: Вбивство патріарха Варфоломія на роки, якщо не на десятиріччя, зупинить процес повернення незалежності української церкви від Москви

Необхідно серйозно побоюватися фізичного усунення нинішнього Константинопольського патріарха Варфоломія.

Вселенський Патріарх Варфоломій I і Патріарх Московський Кирило

Про це написав у своєму блозі релігієзнавець Олександр Саган, передають Патріоти України.
Він нагадав, що подібні «дивні збіги» раніше вже були в історії церковної політики. Так, оскільки кремлівські стратеги ніколи не брали до уваги «православне» питання, то в тому числі і їх стараннями сам тільки процес підписання та вручення Томосу для українців в Польщі в 1924 році затягнувся на два роки і його супроводжували чотири (!) Константинопольського патріарха. Двох з них змусили відректися від престолу, а один, будучи здоровою людиною, несподівано помер через три дні після підписання Томосу ... від гострої серцевої недостатності. Його ж наступник зважився оприлюднити готовий документ тільки майже через рік - так як ситуація навколо Томосу була на той момент заплутаною і небезпечною.

З огляду на такий історичний «досвід», на Фанарі по-іншому (і зовсім не риторично) розглядають погрози офіційної особи Московської патріархії - митрополита Іларіона Алфєєва, про можливе кровопролиття в разі надання Томосу. А також стурбовані дезінформаційними "вкидання" в ЗМІ про нібито погіршення здоров'я Вселенського патріарха.

«З огляду на ці обставини необхідно серйозно побоюватися фізичного усунення нинішнього Константинопольського патріарха Варфоломія, що може на багато років зупинити процес визнання автокефалії Української Помісної ПЦ. А тому спокуса використовувати цю можливість з боку зацікавлених сторін зростає», - попередив експерт.
«Тому ми повинні розуміти і цінувати особисту мужність патріарха Варфоломія, який не піддається різноваріантність шантажу з боку Московської патріархії і московської світської дипломатії, продовжуючи курс на легітимізацію Помісної православної Церкви в Україні», - додав він.

Саган також висловив надію, що «відповідальні за безпеку патріарха Варфоломія особи усвідомлюють всю глибину погроз його життю, які зараз актуалізовані явно і неявно».

Опублікував: Олег Устименко

Готовий на 95%: У Раді розповіли, що буде із новим законопроєктом про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:44

Законопроєкт про мобілізацію станом на четвер, 28 березня, готовий на 95%. Комітет Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки закінчив розгляд 4051 з 4266 правок до документа. Але це не означає, що він готовий до голосування. Пр...

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...