Хіти тижня. Переговори Україна-РФ-ЄС по газу завершилися: Стали відомі подробиці

У Брюсселі (Бельгія) 21 січня відбулася Тристороння зустріч із газових питань між представниками Росії, України і Єврокомісії. Ключовим питанням стала перспектива продовження транзиту російського газу в Європу через Україну після 2019 року з моменту закінчення поточного контракту, повідомляють Патріоти України.

"Зустріч закінчилася. Глава української делегації, міністр закордонних справ Павло Клімкін та глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв підійдуть до преси", – повідомила журналістам прес-секретар НАК Алена Осмоловський

О 18:30 анонсували проведення брифінгу віце-президента Європейської комісії Мароша Шефчовича. У своїй заяві він зазначив, що складності з транзитом в цьому році через Україну відсутні.

Клімкін також розповів журналістам про результати проведених переговорів. Зокрема, він заявив, що російський "Газпром" відмовляється від визнання рішень Стокгольмського арбітражу і нового газового законодавства.

"Російська сторона навіть не розглядає того, що у нас зовсім інше законодавство, інші правила, інші закони, які відображають європейське законодавство. І те, що ми повинні перейти від "договорняків" до реальних контрактів, заснованих на європейських правилах, – це ні російська сторона, ні, тим більше "Газпром", розглядати на цьому етапі не хоче", – пояснив він.

"Газпром" пропонує продовжити контракти після 2019 року навіть без консультацій", – додав Клімкін. За його словами, уточнює РБК-Україна, позиція нашої делегації співпала з думкою європейців.

"Навіть Європейський союз тепер намагається розтлумачити Росії, яка не хоче слухати, що правила змінилися. Але логіка пана Міллера – це просто продовжити існуючі контракти. Як він сказав, на це не потрібно навіть експертних консультацій", – сказав міністр

Коболєв також анонсував важливі зміни. "Україна отримала пропозиції про умови транзиту і його обсягах після 2019 і бере 2 місяці на обговорення", – пояснив він.

У свою чергу міністр енергетики Росії Олександр Новак оцінив позитивно переговори. За його словами, пише РІА ФАН, Україна і Росія підтвердили зацікавленість в продовженні транзиту.

Як повідомлялося, перед основними переговорами пройшли зустрічі Росія-Єврокомісія і Україна-Єврокомісія.

До складу української делегації увійшли міністр закордонних справ Павло Клімкін, глава НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв і виконавчий директор НАК Юрій Вітренко. З боку РФ – міністр енергетики Росії Олександр Новак і глава "Газпрому" Олексій Міллер.

На сторінці "Нафтогаз" в Facebook раніше повідомляли, що спілкування на рівні експертів Росія проігнорувала.

"На увесь фронт у них не вистачить сил": Росія може готувати відволікаючий удар для відтягнення сил ЗСУ, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:24

Окупаційні війська Росії можуть готувати новий удар для відволікання, щоб відтягнути Сили оборони України і здійснити потужний наступ на іншому напрямку. Про це в ефірі телемарафону розповів керівник Центру військово-правових досліджень, експерт Олекса...

Українка вважає, що її однопартієць занадто щедрий до її земляків: Конгресвумен-республіканка Спартц пропонує значно скоротити допомогу Україні з законопроєкту Джонсона

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:15

Уродженка України, конгресвумен Вікторія Спартц подала до законопроєкту про додаткове фінансування України правки, які передбачають скорочення частини військової та всієї фінансової допомоги. . Одна з правок Спартц пропонує виключити із законопроєкту ...