Хіти тижня. Переселенка розповіла, як Донбас готували до окупації (відео)

Ще до російської окупації україномовні мешканці Донецька фактично були позбавлені права мати власний культурний простір.

Тетяна Єщенко

Так, у місті функціонувала лише одна українська школа, а будь-який прояв національної ідентичності сприймався вороже, - розповіла завідувачка кафедрою українознавства Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, переселенка з Донецька Тетяна Єщенко, передають Патріоти України.

Своїм криком душі вона поділилася на Всеукраїнському громадському форумі "За українську мову". Відео її виступу опублікувала екс-нардеп від "Свободи" Ірина Фаріон на своєму Youtube-каналі.

Єщенко зазначила, що українські патріоти в Донецьку відчували себе вигнанцями. Адже єдиними, хто боровся за створення комфортного для них середовища, були Наукове товариство імені Шевченка, філологічне відділення університету і греко-католицька церква.

Що стосується засобів масової інформації, орієнтованих на україномовних громадян, то таких у Донецьку було лише два: газети "Донеччина" та "Україна козацька".

"Ці права порушувалися наскрізно. Тобто, ти прокидався уранці, й тобі не було навіть кому сказати, ну так, тільки якомусь обмеженому колу, "Доброго ранку" або "Добрий день". Я завжди мріяла про те, щоб була державна підтримка. Оскільки спостерігати рівнобіжно, як "русскій мір" просто заливав цей простір, неможливо. Заходиш у бібліотеку імені Крупської, поверх повністю — інтернет, найновіші книги російською мовою. Створювалися усі умови для національних меншин, якими зараз опікуються у нашій Верховній Раді. А ти українець, ти нібито живеш в Україні, але не маєш там прав, не те, що слово сказати", — обурилася Єщенко.

Крім того, додала вона, люди, які проявляють себе як патріоти і шанують культурні традиції рідного народу, нерідко навіть піддавалися цькуванню у Донецьку. Жінка також неодноразово ставала жертвою подібних неприємних ситуацій через свою мову й національний одяг.

"Ось я одягла вишиванку, я можу у Львові ходити спокійно. Там навіть якщо ти у вишитій сорочці йдеш в університеті — ти вже "фашист". Крім того, я не народилася на Львівщині, але мене постійно скеровували як "бандерівка", "бандерівка", "бандерівка"! Дуже була дивна ситуація у транспорті. Тебе хапали за руки, було таке, що приходиш із синцями додому. "І чому така жінка розмовляє?!" І ти постійно був у ситуації боротьби", — поділилася викладач криком душі.

Підсумовуючи, Єщенко зазначила, що причиною трагедії, яка спіткала Донбас, багато в чому є ігнорування там протягом тривалого часу питання української мови. Вона переконана, що саме державна мова багато в чому є запорукою безпеки країни та її страховкою від вторгнення загарбників. "Чому так сталося? А причина саме в мові. Тому що мова — це безпека, мова — це кордон, мова — це національна ідентичність", — резюмувала Єщенко.

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...

Там якраз стояв потяг із пасажирами: Окупанти вдарили ракетою по залізничному вокзалу в Балаклії

четвер, 25 квітень 2024, 19:14

У четвер 25 квітня російські окупанти обстріляли місто Балаклія в Ізюмському районі. Вибухи почали лунати о 16:47. За інформацією начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, ворог поцілив по території біля залізничного во...