Хіти тижня. Підготувались до Об'єднавчого собору у Києві: Москва в істериці - у РПЦ поширюють фейк про захоплення "бандерами" головного собору Вінниці

Хоча можливо "диму без вогню не буває". І спроба захоплення дійсно була, тільки з боку російських "казачков", надісланих Московським патріархатом (читати до кінця)

Російські ЗМІ повідомляють, що вінницький Свято-Преображенський кафедральний собор УПЦ МП був захоплений невідомими. Інформацію про це поширює так званий "Союз православних журналістів", зазначають Патріоти України.

Москвичі стверджують, що в суботу, 15 грудня, відразу після ранкового богослужіння, до собору під'їхало близько 20 молодих людей спортивної статури і відібрали в охорони ключі від усіх приміщень комплексу.

"Забирайте свої речі і йдіть", - нібито заявили вони представникам УПЦ МП. Повідомлення активно поширюють пропагандистські ЗМІ.

Вже з'явилась реакція прес-служби Вінницької єпархії УПЦ. Пряма мова:

"Повідомлення «Союзу православних журналістів», опубліковане 15 грудня об 11.00 про нібито захоплення Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці є фейковим і провокативним та має на меті створення напруги серед віруючих у м. Вінниці.

Повідомляємо, що з 1991 року фактично і з 1993 року юридично приміщення Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці передані у постійне безоплатне користування релігійній громаді собору і на даний момент залишаються в користуванні громади. В той же час будівлі собору і історичного архітектурного комплексу «Мури», до якого вони входять і який є пам’яткою архітектури національного значення», є власністю держави України і перебувають під її охороною.

У опублікованій 14 грудня на сайті облдержадміністрації заяві Вінницької ради оборони міститься застереження громадян від будь-яких протиправних дій на релігійному підґрунті, особливо враховуючи те, що на території Вінницької області діє правовий режим воєнного стану. У заяві зазначено, що: «Храми передані релігійним громадам, як юридичним особам, в управління, а земля – у постійне користування. Намагання інших осіб заявити про свої права на об’єкти, всупереч діючих правових норм, можуть розцінюватися як порушення законодавства України». Серед таких храмів названий саме Спасо-Преображенський кафедральний собор. Отже, держава в особі обласної влади, заявила про забезпечення безпеки і запобіганням будь-яких силових діям щодо кафедрального собору і віруючих.

На даний час у Спасо-Преображенському соборі м. Вінниці спокійно: звершуються богослужіння і відправляються треби для парафіян храму."

Варто зазначити, що собор є катедрою одного з головних претендентів на посаду предстоятеля УППЦ, митрополита Вінницького і Барського УПЦ (МП) Симеона (Шостацького), котрий бере участь у об’єднавчому соборі. А напередодні стало відомо, що керівництво УПЦ (МП) заявило про негайне позбавлення посад та конфіскацію майна та приходів свої ієрархів, котрі наважаться взяти участь у об’єднавчому соборі православних України. Можливо лаврські «казачки» митрополита Онуфрія сунулись виконувати наказ начальства, а їм надавали по «московським рогам» попереджені про небезпеку українці.

Боєприпаси для артилерії теж будуть: Бельгія надасть Україні великий пакет військової допомоги

вівторок, 19 березень 2024, 11:44

Бельгія планує передати Україні пакет військової допомоги на суму 450 мільйонів доларів. До нього увійдуть близько трьох сотень бойових броньованих машин LMV й три мінні тральники. Про це пишуть видання Belga та Shephard Media, посилаючись на слова мін...

Мінус один: Нацгвардійці влучним ударом знищили російський комплекс спостереження "Муром" (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 10:55

Бійці Національної гвардії України знищили російський комплекс дальнього відеотепловізійного спостереження "Муром", передають Патріоти України. "Якісна робота з виявлення і ураження від аеророзвідників 11 бригади імені Михайла Грушевського. Знищено ще ...