Хіти тижня. Після Томосу сунуть лавиною: Все більше громад УПЦ (МП) переходять до ПЦУ. Інфографіка та статистика

За кількістю переходів наразі лідирує Вінницька область, де енергійний та дуже авторитетний митрополит Симеон (Шостацький) задає тон. Адже не дарма розглядався, як один з вірогідних кандидатів на предстоятельство ПЦУ

Малюнок художника Олексія Кустовського

Після Об’єднавчого собору в Києві 15 грудня і створення помісної Православної церкви України до 4 січня 2019 року щонайменше 40 громад Української православної церкви (Московського патріархату) заявили, що переходять до нової структури, зазначають Патріоти України.

На основі відкритих джерел і власних досліджень Радіо Свобода визначило, в яких регіонах країни до нової об’єднаної церкви переходять віряни УПЦ (МП).

Ukraine - Map

Найактивніше віряни УПЦ МП прогнозовано переходять на заході України:

За кількістю переходів лідирує Вінницька область. Там понад 20 громад вже оголосили про перехід до нової об’єднаної української церкви. У Вінницькій єпархії ПЦУ стверджують, що це далеко не повний список охочих.

«Є громади, які хочуть перейти, але на них чиниться великий тиск. Тому потрібно владнати юридичні питання. На деяких парафіях документи ще готуються. Тому насправді їх більше», ‒ розповіли Радіо Свобода у Вінницькій єпархії ПЦУ.

Також ще чотири громади в центрі України вирішили перейти до ПЦУ:

На сході України жодна із громад УПЦ (МП) ще не оголосила про своє бажання перейти до ПЦУ.

Загалом за даними, які зібрало Радіо Свобода, 40 громад УПЦ (МП) перейшли до ПЦУ.

Релігійно-інформаційний служба України запустила інтерактивну карту, де можна стежити за переходами громад УПЦ (МП) до ПЦУ.

За підрахунками УПЦ (МП) у кінці 2012 року в її складі перебували 11 393 парафії. Очікують також, що процес переходу парафій УПЦ (МП) в ПЦУ значно пришвидшиться після офіційного надання Православній церкві України томосу про автокефалію.

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...

Дуже потрібно "м'ясо": Окупанти в Маріуполі ловлять мігрантів, їх можуть кинути на війну проти України, - Андрющенко

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:50

У тимчасово окупованому Маріуполі відбуваються масові рейди проти мігрантів. Так, загарбники виловлюють на вулицях міста людей азійської зовнішності, завантажують у вантажівки та доставляють до військкоматів, передають Патріоти України. Надалі окупанти...