Хіти тижня. Похорон "Північного потоку-2". Істерика Москви, "холодний душ" для Берліну: Як Брюссель та Вашингтон зіграли в "дві руки"

Депутати Європейського парламенту підтримали зміни в газову директиву, яка повинна перешкодити будівництву російського газогону "Північний потік-2".

Олександр Леонов

До того ж проти цього будівництва виступають американські сенатори. Тобто позиції Єврокомісії і політиків в США співпали. Що послужило причиною змін в законодавстві ЄС, і як це може вплинути на міжнародні відносини, в ефірі радіостанції Голос Столиці спрогнозував виконавчий директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов, передають Патріоти України.

"Як ці рішення можуть позначиться на Україні, чи буде "Газпром" поступливішим в майбутніх переговорах щодо транзиту газу з 2019 року, як вважаєте?

— У "Газпромі" точно не збираються припиняти будівництво "Потоку", вірніше, воно ще і не починалося, зараз йдуть якраз дискусії, баталії навколо того, в якому вигляді він буде побудований, і яким чином цьому можна завадити з боку тих чи інших країн, тому що ми знаємо, що Німеччина фактично не просто виступає за цей "Потік", вона його зараз лобіює, і тому рішення європарламентарів щодо внесення змін до директив достатньо важливо для Єврокомісії. Тут я зазначу, що ці правки були внесені якраз за ініціативи Єврокомісії, фактично ми бачимо, що до цього моменту, і тут є певне перебільшення у нас в країні, що в Європі можуть заборонити будівництво "Потоку". Ні, не можуть, тому що це бізнес-проект, і в принципі, до цього моменту Єврокомісія зробила все, що могла. Тобто вона фактично не визнала цей "Потік" пріоритетним для ЄС, і зараз внесла правки, які дійсно можуть заблокувати будівництво "Потоку", тому що згідно з правками, положення третього енергопакету поширюються і на підводні морські трубопроводи, до цього вони не поширювалися, тому до цього Єврокомісія могла висловлювати своє незадоволення, занепокоєння і все.

Зараз, оскільки законодавство буде поширено і на ці потоки… і тут виходить достатньо серйозна ситуація для "Газпрому", бо він таким чином має вийти з проекту, забрати свої гроші і в принципі втратити контроль над трубою. Безумовно, технічно це можна якось вирішити, але є ще один пункт, це те, що цим газопроводом можуть користуватися треті країни. Тобто умовно буде побудований "Потік", і та ж Норвегія скаже: о, а я теж хочу скористатися. І ніхто не зможе їй заборонити це робити. І таким чином "Газпромом" втрачається інтерес в будівництві цього "Потоку". Більше того, американці б'ють з іншого боку, вони говорять, це заява Держдепу, тобто це навіть вище ніж сенатори, і вони кажуть, що можуть ввести санкції проти тих компаній, які беруть участь в будівництві. Таким чином, вони фактично відлякують інвесторів, створюють достатньо серйозний і неприйнятний фон для того, щоб інвестувати в проект. І це може якщо не заблокувати повністю, то серйозно відтермінувати будівництво "Потоку", і вочевидь, що таким чином в 2019 році "Газпрому" доведеться говорити з Україною, тому що навіть якщо зараз почати будівництво, вочевидь за рік це не станеться, а зараз ситуація підвисла в повітрі, і фактично так доведеться говорити з Україною щодо того, яким чином транспортувати.

Поки що Росія не збирається говорити з Україною про продовження контракту.

— Поки що ні, по-перше, це для Росії завжди було таке політичне, геополітичне питання. Але згадаймо, Росія завжди починала говорити з Україною десь, коли наближалися терміни. Фактично ситуація вже горіла. Єдина відміна, тому що раніше мова йшла про постачання газу, і це питання було пожежонебезпечним для України, тому що вона могла залишитися без російського газу, а «Газпром» фактично був монополістом у постачанні газу до України, і тут дійсно "Газпром" міг би диктувати свої умови. Зараз ситуація дзеркальна: фактично Україна отримує газ із ЄС, вона не залежить від підписання контракту на постачання з "Газпромом", але "Газпром" буде змушений говорити з Україною про транзит, і тут Україна може виставляти вже свої умови. І тут, я думаю, для «Газпрому» було би якраз більш розумно починати розмову заздалегідь, тому що чим ближче до того моменту, тим буде складніше.

Чи можливий в майбутньому "відкат" ситуації, скажімо, в разі потеплішання відносин ЄС з Росією?

— Навряд чи відкат в законодавстві відбудеться, і це дійсно проблема для "Газпрому". Я повторюсь, що технічно можна з російської точки зору придумати і створити якусь компанію, яка не залежна від "Газпрому", і керувати. Але тут питання в тому, що те, що відбулося, воно фактично закладається на достатньо тривалий час, тому що є така інвестиційна пам'ять, і всі рішення відбуваються досить довго. Але поки що дійсно досить важко очікувати, що відносини між Росією і Європою найближчим часом покращаться. Особливо якщо взяти до уваги кризу у відносинах Британією, яка хоча і пішла на Брекзіт, але ми бачимо, наскільки достатньо плотно та серйозно підтримують країни ЄС, в першу чергу Франція і Німеччина Британію.

Який вплив США на будівництво газогонів до країн ЄС? Чи достатньо цього впливу зараз, аби реально заблокувати будівництво "Північного потоку-2"? Бо в.о. заступника держсекретаря з публічної дипломатії Хізер Нойерт заявила: "Ми ясно дали зрозуміти, що фірми, які працюють в секторі експорту російської енергії, можуть, якщо вони задіяні в такому бізнесі, піддатися санкціям".

— Так, я повторюсь, що таким чином вони фактично створюють серйозну напругу для інвесторів, які десять разів подумають про те, чи йти в такий проект. Але тут є ще один нюанс. Справа в тому, що тут замішані великі гроші, тому що інші плани США — постачати свій скраплений газ до Європи. Фактично вони виступають як конкуренти російського газу, тому тут ситуація для Росії набагато більш серйозна, ніж раніше.

Як визначатимуть, хто задіяний в такому бізнесі? Кого можуть піддати санкціям? А Україна може вважатися, бо вона теж по суті експортує, транспортує російську енергію?

— Там мова йде в першу чергу про "Північний потік-2", а це ГТС України, вона діє на підставі тривалих угод. І тому, я думаю, що якраз це в першу чергу направлено проти того, щоб розширювати російські потоки. І тут маленька ремарка: Німеччина, яка лобіює розширення російського транзиту, подивіться, вона теж переслідує свої геополітичні інтереси в першу чергу, а не російські, як достатньо часто говорять, бо таким чином вона хоче замкнути на себе російський транзит. І вже потім із Росією говорити з позиції сили. До речі, це вже відбулося, коли було прийнято рішення про реверс газу до України, «Газпром» намагався вплинути на Німеччину, йому просто відмовили.

Опублікував: Олег Устименко

Недоімперії женуть з Південного Кавказу: Кремль вимушено підтвердив факт виведення своїх "миротворців" з Нагірного Карабаху

четвер, 18 квітень 2024, 2:35

Баку та Анкара не залишили Москві вибору. Спікери Кремля дуже неохоче коментують подію, що б'є по імперській гордині. Росія дійсно виводить свої "миротворчі сили" із території Нагірного Карабаху, яка повернулась під контроль Азербайджану. Про це сказав...

Нема кому працювати: У РФ до роботи на підприємствах оборонного комплексу збираються залучити школярів

четвер, 18 квітень 2024, 0:55

У Татарстані (автономна республіка у складі РФ) вирішили залучити підлітків віком від 14 до 18 років до роботи на підприємствах оборонно-промислового комплексу. Парламент підготував програму, згідно з якою їм дозволять працювати на заводах у вільний ві...