Хіти тижня. Президента Білорусі викрили у підлості у відносинах із Путіним

Президент Білорусі Олександр Лукашенко не допустить розміщення російської військової бази на території країни.

Голова держави готовий закупити озброєння у РФ, але без наявності чужої армії у Білорусі, розповів аналітик, експерт "Українського інституту майбутнього" Ігор Тишкевич, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

За його словами, Мінськ усвідомлює, чим закінчилося для України розміщення військової бази РФ у Криму. І щоб не втратити можливість отримати російське озброєння, Лукашенко пішов на хитрі кроки. "Спочатку РФ хотіла поставити комплекси ППО С-300 і С-400, Білорусь просила продати комплекси, але росіяни не захотіли – тільки їхні комплекси із їхніми екіпажами. Це закінчилося тим, що Мінський завод колісних тягачів перестав відвантажувати продукцію на територію РФ, а без цього "Іскандери" не їздять. Після цього РФ продала комплекси", – зазначив він.

Експерт також нагадав історію із розміщенням російської авіабази. "Білорусь говорить: давайте ви нам продасте літаки. Росіяни цього робити не хотіли, у результаті це закінчилося новими нафтовими і торговими війнами, після чого РФ вирішила продати дві ланки Су-30СКМ. Поставки повинні початися у 2019 році", – додав Тишкевич.

Експерт нагадав, що на території Білорусі є лише два військові об'єкти РФ: РЛС "Волга" майже під Барановичами, це система виявлення запуску балістичних ракет, і вузол зв'язку під містом Вілейка, належить ВМФ РФ, підтримує кодований зв'язок із підводними човнами Атлантичного океану. Однак вони не несуть прямої загрози для білорусів – там обмежене число службовців, зовнішню охорону об'єктів забезпечує білоруський спецназ.

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...

У Пентагоні розповіли про далекобійну зброю, яка "не спрацювала" в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:03

Одне з видів далекобійного озброєння, яке США передали Україні в рамках військової допомоги, виявилося неефективним. Про це повідомив заступник міністра оборони США із закупівель та забезпечення Білл ЛаПланте, повідомляють Патріоти України з посиланням...