Хіти тижня. Призначено нового президента Казахстану: Що про нього відомо

Касим-Жомарт Токаєв

Новим лідером Казахстану став голова сенату і колишній прем'єр-міністр країни Касим-Жомарт Токаєв, повідомляють Патріоти України.

Як зазначив у відеозверненні Нурсултан Назарбаєв, який склав із себе повноваження глави республіки, Токаєв виконуватиме функції президента до президентських виборів.

Назарбаєв наголосив, що Токаєв "поруч з ним працює з перших днів незалежності Казахстану". "Я добре його знаю, він людина чесна, відповідальна, обов'язкова, підтримує всіма силами політику, що провадиться всередині країни та поза нею. Всі програми розроблялися та ухвалювалися за його участю, я вірю, що Токаєв саме та людина, кому ми можемо довірити керування Казахстаном", — підсумував він.

У Росії вже відреагували на зміни в Казахстані, зазначивши їх як "позитивні". "Призначений виконуючим обов'язки президента Казахстану спікер сенату Касим-Жомарт Токаєв - відповідальний політик і один з найавторитетніших людей в країні, це рішення для Росії "дуже позитивне", - заявив глава комітету Держдуми у справах СНД Леонід Калашніков.

Токаєв народився 17 травня 1953 року, закінчив Московський державний інститут міжнародних відносин, Пекінський лінгвістичний інститут, Дипломатичну академію МЗС РФ, фахівець-міжнародник, доктор політичних наук. Володіє англійською, китайською та французькою мовами. Дипломатичний ранг - надзвичайний і повноважний посол.

В середині 90-х років очолював МЗС Казахстану. З 1999-го по 2002 рік був прем'єр-міністром, після чого знову повернувся на пост міністра закордонних справ. У 2007 році обійняв посаду спікера верхньої палати парламенту,який покинув через чотири роки в зв'язку з переходом на посаду заступника генерального секретаря ООН. З жовтня 2013 року знову очолив сенат.

Готовий на 95%: У Раді розповіли, що буде із новим законопроєктом про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:44

Законопроєкт про мобілізацію станом на четвер, 28 березня, готовий на 95%. Комітет Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки закінчив розгляд 4051 з 4266 правок до документа. Але це не означає, що він готовий до голосування. Пр...

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...