Хіти тижня. Путін намагався піти далі: "Після захоплення Криму РФ готувалася до широкомасштабного вторгнення в Україну" - в.о. міністра оборони 2014 року

Генерал-полковник Михайло Коваль також відзвітував, що у ЗСУ на той час не було сил і засобів протистояти масштабному вторгненню РФ.

Нині перший заступник секретаря РНБО генерал Коваль, який з 25 березня по 3 липня 2014 року виконував обв’язки міністра оборони, заявляє, що Росія після окупації Криму готувалась до широкомасштабного вторгнення на материкову Україну.

Про це Коваль свідчив під час засідання Оболонського райсуду Києва з розгляду кримінальної справи про вчинення екс-президентом Віктором Януковичем державної зради, зазначають Патріоти України. Так відповідаючи на запитання, чи була необхідна кількість військовослужбовців ЗСУ, щоб деблокувати будівлю Верховної Ради Криму, яку наприкінці лютого 2014 року захопили 80 озброєних осіб, генерал заявив, що відповідних ресурсів не було.

«Не було цього, такої сили не було. Я як професіонал скажу, що мали бути хороші штурмові групи, добре підготовлені. Були б дуже великі втрати серед цивільного населення, якби в центрі столиці автономії почалися бойові дії. Тим більше перший постріл – це розв’язання рук всіх і вся», - сказав Коваль.

За словами в.о. міністра оборони, від розвідників надходила інформація про підготовку Росією вторгнення на материкову Україну. «Тільки відбулась анексія Криму, я став виконуючим обов’язки міністра оборони, і я одразу як військовослужбовець заслухав, які загрози існують для держави… Я доповів виконуючому обов’язки президента про загрозу вторгнення (військ РФ на материкову Україну.– ред.).

Мої пропозиції були, починаючи від мобілізації… Прикриваємо Чернігівський напрямок, там, там, там, починаємо мінування - тобто готуватись до великомасштабного вторгнення, і щодо загрози цього вторгнення у нас була розвідінформація, але у нас не було сил і засобів», - додав Коваль.

«Збройні сили України змогли на дві області (Донецьку та Луганську.– ред.) вивести всього дві батальйонні тактичні групи до кінця березня – це група 25-ї повітрянодесантної бригади з однією батареєю 2С9, вони прийшли в район Степанівки. Це 80-та бригада – вони прийшли під Луганськ і прийшли до оборони району», - додав екс-керівник Міноборони. При цьому Коваль зауважив, що ще одна група із 93-ї бригади намагались розміститись у Гвардійському Луганської області, але їх «не пустили хлопці в козачих одностроях».

Відповідав за забезпечення бійців на фронті: З Міноборони звільнили топ-чиновника

вівторок, 23 квітень 2024, 21:15

23 квітня Кабінет міністрів звільнив заступника голови Міністерства оборони Віталія Половенка. Його лише взимку призначили на цю посаду. Про це повідомив пресцентр уряду, передають Патріоти України. У Кабміні не вказали причину його звільнення. Серед з...

Україна може запустити виробництво Patriot: Посол Маркарова зробила гучну заяву

вівторок, 23 квітень 2024, 20:44

Перенесення виробництва Patriot в Україну є цілком реальним і переговори щодо цього вже ведуться. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Така задача у нас стоїть і від презид...