Хіти тижня. Росія - все? Китай забирає у Москви землі на Далекому Сході

Росія готується здати в оренду Китаю ще близько мільйона гектарів сільськогосподарських земель на Далекому Сході в розрахунку залучити інвестиції і збільшити доходи регіону. Таку пропозицію озвучив інвестиційний директор Агентства Далекого Сходу із залучення інвестицій і підтримки експорту Валерій Дубровський, повідомляють Патріоти України з посиланням на South China Morning Post.

За його словами, землі будуть відкриті для іноземних інвесторів, і в Росії розраховують головним чином на попит з боку китайських фермерів, які можуть бути зацікавлені у вирощуванні соєвих бобів, пшениці та картоплі. Низка китайських компаній вже висловила зацікавленість. Інвестори можуть отримати близько половини всіх пропонованих земель, ще 25% може відійти бізнесменам з Японії і Південної Кореї, зазначив Дубровський. Він наголосив, що всі 3 млн га придатних для АПК площ у Далекосхідному федеральному окрузі тепер доступні фермерам.

Пропонуючи значні площі дешевої землі, Росія прагне зміцнити співпрацю з КНР і, схоже, зацікавленість є з обох сторін, говорить Жан Сі, експерт з вивчення Росії Східно-китайського університету в Шанхаї. В умовах торгової війни зі США Китай запровадив мита на імпорт американських соєвих бобів, і наразі потребуєземель, аби власним виробництвом компенсувати нестачу поставок.

Китайські фермери вже активно забирають в оренду посівні площі за договорами оренди та іншими тимчасовими угодами, зазначає директор російського Інституту кон'юнктури агроринку Дмитро Рилько.

Разом з тим, незважаючи на зацікавленість сторін, ця угода має низку перешкод, додає Сі: "На російському Далекому Сході (де більшість складають етнічні українці, - ред.) існує політичний опір з боку місцевих жителів - їхню стурбованість викликає масштабний приплив китайських робітників і методи роботи, такі як використання занадто великої кількості пестицидів і добрив".

Рішення відкрити доступ до сільгоспземель для іноземних, у т.ч. числі китайських інвесторів, схоже, було прийнято в Москві, але те, наскільки гладко пройде його реалізація, залежатиме від позиції місцевих жителів, додає він.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...