Хіти тижня. Росія готує новий плацдарм для наступу: У СБУ вказали на небезпеку

Росія намагається зайняти стратегічні позиції в прилеглій до Чорного моря акваторії навколо України, повідомляють Патріоти України.

"Поряд з посиленням позиції в самому Криму, мова, наприклад, про новітні комплекси С-400, вони нарощують присутність у морі, особливо там, де немає лінії розмежування. Росія дуже вдало користується угодою від 2003 року про спільне використання Азовського моря", - повідомив екс-глава Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

За його словами, в Раді безпеки і оборони неодноразово ставилося питання президентам (спочатку Леоніду Кучмі в 2003 році, а потім і Віктору Ющенко в 2008 році) щодо чіткого визначення кордону в Азовському морі.

"На той період, і президент Кучма, і Ющенко не могли цього вирішити навіть на найвищому політичному рівні. Чому? Тому що Російська Федерація вирішила не встановлювати ніяких кордонів - їм було зручно начебто спільно використовувати море, але, володіючи надзвичайно потужними збройними і військово-морськими силами, вони мали перевагу", - зазначив Маломуж.

За його словами, Україна готувала засоби протидії, однак на період початку війни Росія приступила до прямої реалізації сценарію блокування із позиції Азовського моря і посилення військової присутності.

"Все для того, щоб в разі масштабної конфронтації мати плацдарми наступу з моря, наприклад, на Маріуполь і інші регіони", - додав Маломуж.

Екс-глава Служби зовнішньої розвідки підкреслює, що Росія також знецінює Україну як морську торгову державу. "Це удар по нашій торгівлі і дискредитація нас в очах міжнародних партнерів. Яким чином? Тут постійно зупиняють, затримують, оглядають кораблі, є загроза арешту. Під приводом того, що після арешту "Норд" вони захищають свої кораблі, Росія почала арешти і затримання, використовуючи при цьому нову техніку. Все це - ознаки того, що Росія повзуче бере під контроль цю акваторію", - резюмував Маломуж.

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...