Хіти тижня. "Росія заговорила про ядерну систему "Мертва рука", викриваючи свій страх", - National Interest

Росія хоча б на папері добре вміє вигадувати різне страшне озброєння. Наприклад, крилаті ракети з ядерними двигунами чи субмарини-роботи зі 100-мегатонними боєголовками. Напевне, найбільш кошмарним її винаходом була система автоматичного запуску ядерних ракет «Периметр», якій не потрібно, щоб жива людина натиснула «червону кнопку». В часи Холодної війни на Заході цю систему називали «Мертва рука». І от ця страшна машина може повернутися і бути ще більш нищівною, ніж будь-коли, пише National Interest, повідомляють Патріоти України.

Видання нагадує, що адміністрація Дональда Трампа оголосила, що США збираються вийти з угоди про ліквідацію ракет малої і середньої дальності від 1987 року. Підписання цього документу призвело до ліквідації величезних запасів американських і радянських ядерних ракет. Однак, тепер Трамп звинувачує Росію у порушенні угоди, тому що вона розробляє і розгортає заборонені зразки озброєння. Через це Москву охоплює страх, що Америка, як колись у часи Холодної війни, розмістить свої ядерні ракети в Європі. Географія говорить Росії, що вона зможе вдарити по континентальній Америці лише з наземних пускових установок для міжконтинентальних балістичних ракет на російській території або ж з субмарин.

Але ракети США малої дальності, розміщені, наприклад, у Німеччині чи Польщі, значно швидше завдадуть удар у російське серце. Віктор Єсін, який командував російськими Стратегічними ракетними силами в 90-х роках, нещодавно заявив, що в разі розміщення американської ядерної зброї в Європі, Росія може ухвалити доктрину про превентивний ядерний удар. При цьому він додав, що в разі поразки російська «Мертва рука» все одно відповість на атаку.

«Система «Периметр» функціонує і вона навіть була покращена. Але коли вона працює, у нас лишається невеликий вибір. Ми зможемо запустити лише ті ракети, які вціліють після першої атаки агресора», - сказав колишній російський військовий. Пропустить через 15 Видання чіпляється за його слова про «покрашення» системи і про те, що вона «працює». Що це насправді означає, лишається загадкою. Зазвичай «Периметр» приводить в дію спеціально модифіковані ракети СС-17, які передають сигнал про запуск іншим міжконтинентальним балістичним ракетам з ядерними боєголовками шахтах.

«Вище керівництво змінить положення перемикача, якщо злякається ядерної атаки. Це буде означати, що «дозвільна санкція» видана. Офіцери на службі потім будуть бігти в підземні бетонні бункери у формі кульок. Якщо дозвільна санкція буде видана завчасно, якщо буде сейсмічний доказ того, що ядерний удар відбувається і якщо всі комунікації будуть втрачені, тоді офіцери в бункері можуть запустити командні ракети. Вони у свою чергу пролетять над країною, розсилаючи сигнал про «запуск» всім МБР. І тоді великі ракети злетять і виконають удар у відповідь», - описував систему «Периметр» американський письменник і журналіст Девід Гоффман.

Роками існували здогадки про те, що система «Периметр» досі існує. Цікаво те, що СРСР намагався тримати в таємниці її існування від американських ворогів. Хоча вона була розроблена якраз для стримування США. Точно можна сказати те, що система «Периметр» - це рішення, засноване на страху. Москва боялася, що перший удар США знищить російських лідерів раніше, ніж вони зможуть віддати наказ про удар у відповідь. Кремль також боявся, що у керівництва здадуть нерви і вони не зможуть відправити ракети. «І якщо Росія зараз обговорює публічно систему «Периметр», це причина для всіх нас хвилюватися», - йдеться в статті.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...