Хіти тижня. "Ще одна Україна": Путін готується до нової війни в центрі Європи, - ЗМІ

Сербські сепаратисти в Боснії і Герцеговині нарощують збройні сили за підтримки російського президента Володимира Путіна.

Мілорад Додик і Володимир Путін

Це може спричинити нову війну, схожу до тої, яка триває в Україні, пише Newsweek, передають Патріоти України.

У Республіці Сербській, автономному регіоні Боснії і Герцеговини з більшістю сербського населення, відбувається нарощування збройних сил, свідчать дані звіту дослідницького центру Foreign Policy Research Institute "Боснія на російській рубальній дошці: загроза насильства та як цьому запобігти".

Місцева поліція та інші посадовці з безпеки проходять російське військове навчання, накопичують військове устаткування, свідчать документи, отримані ЗМІ, і все більше стають схожими на добре навчених військових.

Разом з тим Москва підтримує націоналістичні угруповання бойовиків в Боснії і Герцеговині. Виявлено щонайменше 78 збройних формувань. "Для Москви (Республіка Сербська) є дуже зручним фактором, який вона може використовувати для дестабілізації Європи, коли захоче", - каже Майкл Карпентер, колишній високопосадовець Пентагону США.

Республіка Сербська значно збільшила витрати на зброю, купивши близько 4000 автоматичних гвинтівок за останні два роки. Президент Республіки Сербської Мілорад Додик будує нове сховище біля регіонального аеропорту, а колишні бараки югославської армії перетворюються на "навчальні центри поліції", повідомляє місцева преса.

Нова дорога, що пов’язує навчальний центр зі сховищем, дозволяє поліції діяти як справжня армія. "Дорога йде через покинуті села і не має жодної іншої цілі, крім прихованого переміщення зброї та військових", - йдеться у звіті.

Політичний конфлікт великих масштабів спинить інтеграцію Боснії з Заходом, від чого Москва виграє, вважає балканський аналітик Дімітар Бечев. "З іншого боку, це може втягнути Росію до конфронтації з Заходом на ще одному фронті. Теперішній стан – повільний конфлікт і обструкція від Додика найкраще служить інтересам Росії", - додав він.

Опублікував: Олег Устименко

Запустили сайт "Голос Європи": У Польщі викрили проросійську мережу з дискредитації ЄС та України

четвер, 28 березень 2024, 14:00

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу та проти України. Про це агентство заяв...

Прямо у їхній "хатинці": Сирський показав, як ЗСУ знищили окупантів (відео)

четвер, 28 березень 2024, 13:41

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав нові моменти бойової роботи української армії: у центрі уваги епізод, як наші бійці епічно знищили росіян "у хатинці". Відповідний ролик генерал опублікував у своїх соціальних мережах, передають Патріоти...