Хіти тижня. Скрепам по пиці. Припинення дії Договору про дружбу з РФ: Експерти пояснили, що це означає для України (відео)

Україна збирається припинити дію Договору про дружбу, співпрацю, співробітництво і партнерство з Російською Федерацією. Текст законопроекту з'явився 3 грудня на сайті Верховної Ради, повідомляють Патріоти України.

Припинення дії Договору звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов'язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого Договору до припинення його дії.

Договір діє з 1997 року та передбачає, що Україна та Росія є стратегічними партнерами, визнають непорушність кордонів один одного, територіальну цілісність. Та зобов'язуються не шкодити безпеці один одного. Російська Федерація порушила абсолютно всі положення цього договору. Тож де-факто норми договору не виконуються Росією майже п'ять років.

З припиненням дії цього договору Україна запізнилася щонайменше на 4 роки, вважає віце-спікер парламенту Оксана Сироїд. Це треба було робити ще у лютому 2014 року, коли Росія почала анексію Криму та окупацію Донбасу.

Немає сенсу в існуванні цього договору, якщо одна зі сторін їх в односторонньому порядку їх порушує. Чому інша в односторонньому порядку має їх виконувати,– пояснила віце-спікерка Верховної Ради Оксана Сироїд.

Дія Договору про дружбу продовжувалася автоматично щодесять років. Наступна пролонгація мала б відбутися до 1 квітня наступного року. Раніше Україна направила до Росії ноту про те, що в односторонньому порядку припиняє його дію.

Ми не готові на основі стратегічного партнерства і поваги до норм міжнародного права співпрацювати з Російською Федерацією. Щось обмежує нашу готовність. Власне кажучи, обмежують дії Російської Федерації,– зазначив голова правління благодійного фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

Хоч президент і вніс законопроект як невідкладний, нардепи не зможуть його терміново розглянути. Оскільки, перед його внесенням до сесійної зали – комітет має розглянути ноту протесту до Росії про розірвання договору. Її, як відомо, МЗС направив нашим сусідам ще два місяці тому. А от показати парламентарям забуло. А за процедурою – лише після розгляду ноти.

Всі дії цієї влади щодо розриву договорів дуже хаотичні. Вони викликані політичними інтересами або якоюсь ситуацією, – сказав Яременко.

Окрім договору про дружбу, в Україні досі діють ще з десяток двосторонніх договорів з Російською Федерацією, які досі не денонсовані. Наприклад, Договір про державний кордон чи про співпрацю у використанні азовського моря та Керченської протоки.

Джерело: 24 канал

Втік із України ще 10 років тому: "Завгоспа" Януковича видворили з Литви

вівторок, 23 квітень 2024, 21:41

Литовська влада видворила з території країни колишнього голову Державного управління справами та одного із соратників колишнього президента України Віктора Януковича Андрія Кравця. Про це повідомляє литовське видання Delfi, передають Патріоти України. ...

Та невже?: Шойгу анонсував появу ППО "нового покоління" у Росії

вівторок, 23 квітень 2024, 21:29

Країна-агресор Росія вже у поточному році матиме на фронті перші зразки зенітної ракетної системи "нового покоління" С-500 у двох модифікаціях. Про це сказав міністр оборони РФ Сергій Шойгу у вівторок, 23 квітня, передають Патріоти України. "Цього року...