Хіти тижня. Скрепам згодиться: Збройні сили Лаосу повернули Росії 30 сталінських танків Т-34

Москва зможе зняти ще кілька пропагандистьских "кіношедеврів" з Безруковим, Пореченковим та іншими "путінолюбами" про перемогу над фашистами.

Лаосці повернули росіянам раритетні танки. Ілюстрація: УНІАН.

Збройні сили Лаосу повернули Росії 30 вінтажних танків Т-34, які з'явилися на світ в часи Другої світової війни. Цікаво те, що майже 80-річна модель бойових машин аж до сьогодні стояла на озброєні лаоської армії, повідомляють Патріоти України із посиланням на National Interest.

Таким чином Тайвань лишається єдиним, хто використовує танки часів Другої світової. Уряд Лаосу доправив 29-тонні Т-34 кораблями у Владивосток. Факт передачі підтвердили у Міноборони РФ. Звідти танки залізницею відправлять в Наро-Фомінськ неподалік Москви. Російська влада планує використовувати старі радянські танки на парадах до Дня перемоги, роздати музеям. Крім того, лаоські Т-34 будуть зніматися у фільмах. Власне, уряд Росії фінансує якраз профінансував зйомки історичного кіно, яке так і називається - "Т-34". Лаос передав старі танки російській стороні згідно з домовленостями, які були досягнуті під час візиту міністра оборони РФ Сергія Шойгу в азіатську країну в січні минулого року.

Передача Т-34 стала також елементом більш широких домовленостей про постачання російської зброї. В кінці 2018 року з'явилися повідомлення про намір Росії продати Лаосу Т-72Б і літаки Як-130.

Впродовж останніх десятиліть служби в азіатській країні Т-34, озброєні 76-міліметровою гарматою, були надзвичайно застарілими. Звісно, у деяких бідних країнах, таких як Малі, вірогідно досі є невеликий арсенал цих радянських танків. Крім того, їх бачили на війні у Ємені в 2015-му. Але армія Лаосу була єдиною у світі з десятками Т-34 на офіційному озброєнні аж до кінця 2018 року.

Однак, В'єнтьян не єдиний, хто до цієї пори був озброєних таким брухтом. В 2016 році Парагвай потрапив у заголовки світових ЗМІ, коли виявилося, що у його армії досі є десяток старих американських танків M-4 Sherman. Їх використовували для навчань. Цей танк з 75-міліметровою гарматою був основною бойовою машиною США в часи Другої світової війни. Лише торік Парагвай остаточно відправив на пенсію останні три М-4. В 2014 році також стало відомо, що парагвайська армія розконсервувала кілька старих М-3 "Лі", які Америка теж використовувала майже століття тому. Вони були на службі аж до квітня 2018-го.

У Тайваню теж є чималий запас старих бронемашин. Китайський тиск на головних експортерів зброї у світі блокував продаж острову більш сучасних танків. Тож станом на 2018 рік основним бойовим танком Тайбею був американський М-60A3, які уряд напіввизнаної країни купив у середині 90-х. Армія США замінила 55-тонні М-60 новішими 70-тонними М-1 Abrams на початку 1980-х.

М-60, звісно старі. Але вони навряд чи найстаріші у арсеналі Тайваню. Принаймні ще в 2017 році Тайбей користувався M41 Walker Bulldog, про що свідчать дані Інституту стратегічних досліджень Великої Британії. Американська армія вперше отримала такі танки ще в 1951-му. Озброєний 76-міліметровою гарматою, M-41 не на багато випереджав у своїх можливостях свого попередника Sherman.

"В Кремлі зараз траур": Росія не здатна виготовляти нові Ту-22М3, - ГУР Міноборони

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:02

Для Росії виготовлення нових бомбардувальників Ту-22М3 на сьогодні є фактично неможливим. Про це представник ГУР МО Андрій Юсов сказав у ефірі телемарафону, передають Патріоти України. За його словами, в ГУР є інформація про ситуацію з такими бортами у...

Підписав довіреність на іноземну громадянку: У СБУ заявили, що заступник голови Полтавської облради під виглядом відрядження літав купувати в Португалії нерухомість

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:53

Заступника голови Полтавської облради повідомили про підозру у зв'язку з виїздом за кордон України під час воєнного стану. Про це інформує Служба безпеки України, передають Патріоти України. За даними місцевого видання "Полтавщина", ідеться про Олега Б...