Хіти тижня. Світ широко відкриває очі: Україна спроможна побудувати ракети, здатні вдарити по Москві, - західні ЗМІ

Україні не потрібно будувати все з нуля – адже вона розробляє ракети короткої й середньої досяжності з 2014 року.

Видання The Daily Signal розповідає про можливу появу потужних ракет в Україні, здатних ударити по Москві. Оглядач Нолан Пітерсон нагадує, що причиною цьому став нещодавній вихід США і Росії з Договору про ліквідацію ракет малої й середньої досяжності, передають Патріоти України.

Цей договір, укладений у 1987 році, забороняв США і тодішньому СРСР мати, виробляти і ставити на бойове чергування цілий клас ракет досяжністю від 500 до 5 тисяч 500 кілометрів. У лютому цього року США, посилаючись на порушення з боку Росії, заявили про свій вихід з нього. Росія звинувачення відкинула і у відповідь зробила те саме.

«Ця новина спонукала чиновників у Києві розглянути те, чи повинна Україна наслідувати цей приклад і відмовитися від договору про РСМД, щоб розпочати будівництво нового арсеналу власних ракет середнього та малого радіусу дії – не зв’язаних будь-якими обмеженнями щодо навантаження або діапазону», – зауважує Пітерсон.

Як сказав виданню Михайло Самусь із Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, Україна більше не може бути зв’язана цим договором – бо його вже просто не існує. А, отже, не існує ніяких зобов’язань, які цей документ передбачав.

Свого часу близько 40% промисловості космічних програм СРСР було в українському місті Дніпрі. Але після розпаду СРСР Україна не будувала ракет, здатних вдарити по Москві. Це, каже автор, ймовірно, тепер зміниться.

Щоправда, деякі експерти попереджають, що майбутня програма розвитку ракет в Україні, якою б обмеженою вона не була, могла б підштовхнути Москву до руйнівних дій. Якщо Україна направить на Росію такі ракети, це стане виправданням для ескалації війни з боку Москви – і вона сама перша може вдарити по Україні, пояснив провідний експерт Американської ради з міжнародної політики Стівен Бланк.

Інші експерти звертають увагу на те, що Україні навряд чи вдасться кинути таким чином виклик Росії, адже та не тільки має передові ракетні технології, але й значно більший бюджет.

Пітерсон також нагадує, що Україні не потрібно будувати все з нуля – адже вона розробляє ракети короткої й середньої досяжності з 2014 року. І, на думку українських експертів, уже наявні системи можна цілком модифікувати так, щоб ті мали здатність ударити по Москві.

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...

Є велика загроза: Просування російських військ на захід від Авдіївки прискорилося, - британська розвідка

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:15

Просування російських військ на захід від Авдіївки у Донецькій області за останній тиждень прискорилося. Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. Як зазначається у зведенні, сухопутні війська Росії створили ...