Хіти тижня. Світ широко відкриває очі: "В Європі може з’явитися ще одна держава з потужними ракетами - Україна", - The Washington Post

Громадяни країн НАТО підзабули, а багато хто і не знав, що саме Україна була "кузнею" найстрашнішого ракетного озброєння СРСР, в тому числі Р-36М, стратегічний ракетний комплекс третього покоління, відомий на Заході під моторошною назвою «Satan» (Сатана)

Вироби "Південмашу" досі складають значну частину ядерної тріади РФУ статті американського видання The Washington Post йдеться про причини можливої появи ракет великої досяжності в Україні, радіусом ураження до 1 2000 км, що ставить під загрозу більшість стратегічних об'єктів на європейській частині РФ, зазначають Патріоти України.

У статті американського видання йдеться про причини можливої появи ракет в Україні, здатних вдарити по Росії.

Справа в тому, що США нещодавно оголосили про вихід з договору про ліквідацію ракет малої й середньої дальності, посилаючись на порушення з боку Росії. Цей договір (РСМД) уклали у 1987 році. Він забороняв США і тодішньому СРСР мати, виробляти і ставити на бойове чергування цілий клас ракет досяжністю від 500 до 5 тисяч кілометрів.

РСМД вважають важливим елементом європейської безпеки. Він «згорнув» ракетні програми колишніх держав СРСР, серед яких Україна. «І «смерть» цих домовленостей може розв’язати й українську ракетну програму», – пояснює автор.

Україна свого часу успадкувала третій найбільший у світі арсенал ядерних балістичних міжконтинентальних ракет, стратегічні бомбардувальники та комплекс оборонної промисловості. Зрештою Україна відмовилася від ядерного арсеналу в обмін на гарантії безпеки від США, Великої Британії й Росії.

20 років по тому Росія стала екзистенційною загрозою для України, військова потужність якої виявилася непідготовленою для відвернення російської агресії. «Навіть зі значними поліпшеннями, традиційні сили України залишатимуться нижчими, нездатними зустрітися з Росією у повномасштабному відкритому бою. Хоча Захід надає політичну та військову допомогу, перспективи членства в НАТО залишаються невизначеними. В гарячій війні з Росією Україна може розраховувати лише на власні можливості», – йдеться у статті.

Україна могла б наростити певні можливості стримування, побудувавши арсенал ракет з радіусом дії від 500 до 1,2 тисячі кілометрів, які матимуть високоточні боєголовки з потужними неядерними вибуховими зарядами, націленими на російські військові командні центри чи важливу інфраструктуру, пише автор.

Звісно, неядерні ракети України навряд чи зрівнялися б з російською ядерною силою, але вони змусили б Кремль подумати двічі, перш ніж йти на ескалацію, каже автор. Тож із виходом з договору про РСМД, Україна має всі засоби й мотиви, а також жодних міжнародних правових перепон для відновлення ракетної програми.

НАТО вважатиме українські ракети дестабілізуючим фактором. Втім, Україна, ймовірно, отримає підтримку Польщі й країн Балтії, які також хочуть посилити свій захист від Росії.

США могли б тиснути на Україну, а Росія публічно б висміювала її, хоча й, ймовірно, намагалася б активно підірвати таку програму, щоб Київ не став важливим членом майбутніх регіональних перемовин щодо зброї.

І сама перспектива появи ракетної програми в Україні могла б змусити Росію скоріше сісти за стіл переговорів зі США – тобто ракети України можуть стати корисним важелем впливу США, переконаний автор.


У липні цього року російські війська можуть знову стояти під Києвом: У The Times виклали "лякалку" через зволікання Заходу

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:22

Існує загроза, що в липні 2024 року російські війська знову можуть опинитися під Києвом, а президент України Володимир Зеленський знову звернеться до країн Заходу з проханням не вивозити його, а надати необхідні українській армії боєприпаси, щоб битися...

Росія не зупиниться: Зеленський назвав ГЕС, які були цілями РФ під час масованої нічної атаки

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:58

Вночі 29 березня під час масованого удару по Україні цілями агресорки Росії були Канівська та Дністровська ГЕС. Про це президент Володимир Зеленський повідомив за підсумками Ставки, за скликання якої відповідав новий секретар РНБО Олександр Литвиненко,...