Хіти тижня. Танок скаженого "мерина": Лавров неадекватно відреагував на пропозицію виплатити компенсації родичам жертв МН17

Росія продовжує використовувати риторику "сам дурень", не бажаючи при цьому не те, що визнавати свою провину в знищенні пасажирського літака, але не бажаючи навіть обговорювати питання компенсацій.

Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції в Мінську обізвав "грою в русофобію" зроблену Австралією і Нідерландами пропозицію про виплату компенсацій родичам загиблих в результаті знищення російським зенітним ракетним комплексом "Бук" малайзійського літака "Боїнг-777" рейса МН17 влітку 2014 року, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

Лавров заявив, що Росію в справі атаки на малайзійський літак, звинувачують "бездоказово", при цьому знову згадавши відому "справу Скрипаля".
"При цьому відкидаються всі ті багаторазово надані нами документальні свідчення того, що це, як мінімум, некоректно заявляти на даному етапі, включаючи результати натурних випробувань, які надав слідчим концерн "Алмаз-Антей", виробник комплексів "Бук" і первинні дані з наших радарів, згідно з якими ракета не могла злетіти з тієї точки, звідки вона була запущена за твердженнями слідства. Все це було проігноровано. Звучали досить легковажні заяви про те, що радар просто не побачив ракету, тому що вона дуже швидко летіла. У фахівців це не викликає нічого, крім посмішки", - без сумнівів заявив він.

Лавров додав, що на прес-конференції з приводу катастрофи малайзійського "Боїнга" було заявлено, що розслідування далеко не закінчене і виявлення винних триває, але вже на цій стадії російська сторона повинна погодитися на вступ в переговори з Австралією та Нідерландами для узгодження розмірів компенсації. "Така спокуса пограти на русофобії, привернути до себе увагу, відвернути своє населення і світову громадськість від тих проблем, які сам відчуваєш, - це зовсім не та лінія, яка потрібна сьогодні в міжнародних відносинах", - зазначив глава МЗС РФ.

За його словами, якщо хтось хоче підігравати нагнітаючим конфронтацію колам за океаном, то це сумно. "Ми з цим навряд чи можемо щось зробити, крім протиставлення цієї твердої лінії по відстоюванню своїх інтересів, правди, справедливості в міжнародних відносинах, протидії подвійними стандартами і підтвердження нашої відкритості до рівноправного, взаємоповажаючого, без будь-яких ультиматумів діалогу з усіх без виключення питань", - заявив він.

При цьому Лавров заявив, що в Росії відчувають, що у серйозних, солідних європейських країн, в тому числі згаданих Німеччині, Франції, Італії та цілого ряду інших, нібито є "розуміння ненормальності ситуації, атмосфери і того, що вона була створена штучно і марно". "Однак вода камінь точить, час лікує - можна навести багато подібних прислів'їв. Переконаний, що в кінцевому підсумку необхідність домовлятися, а не диктувати свої умови запанує в умах і практичних діях західних політиків", - сказав він.

Раніше Лавров вже порівнював звинувачення Росії в атаці на МН17 зі звинуваченнями в отруєнні Сергія Скрипаля. Він оголосив, що нібито Російська Федерація більше, ніж хто б то не був, співпрацювала зі слідством, не дивлячись на те, що Росію, начебто, не запрошували до слідчої групи.
У четвер, 24 травня, міжнародна слідча група на прес-конференції в Гаазі продемонструвала уламки ракети, якою збили літак рейсу MH17. Слідчі встановили, що комплекс "Бук", з якого була запущена ракета, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, яка базується в Курську.

На наступний день, 25 травня, Австралія і Нідерланди офіційно оголосили, що саме Росія несе відповідальність за знищення малайзійського "Боїнга 777" над Україною в 2014 році. Тепер уряди Автралії і Нідерландів вимагатимуть притягнути Росію до відповідальності.

Нагадаємо, що 17 липня 2014 року було збито "Боїнг-777" рейса MH17 "Малайзійських авіаліній" в зоні бойових дій, поряд з селищем Шахтарськ Донецької області. Літак летів рейсом "Амстердам - Куала-Лумпур". Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
Опублікував: Олег Устименко

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...