Хіти тижня. "Це не автокефалія": Митрополит УПЦ МП Софроній зробив скандальну заяву про перехід у Православну церкву України

Митрополит Черкаський і Канівський Української православної церкви Московського патріархату Софроній заявив, що "не хоче бути васально залежним" від Вселенського патріархату. При цьому він розповів, що не згадує під час служби предстоятеля Російської православної церкви Кирила, повідомляють Патріоти України.

Софроній стверджує, що Православна церква України, про створення якої оголосили на Об'єднавчому соборі 15 грудня, буде залежна від Вселенського патріархату, а не автокефальна.

"Я – людина вільна, не хочу бути васально залежним від греків. Це не автокефалія. Їхній статут говорить про те, що у нас в Україні утворилася грецька церква. У Константинополі ж немає парафій, там немає церкви, там є тільки єпископи. А в Україні відвалилася велика територія, де можна буде розгорнути свою діяльність. Я розумію так: якщо це автокефалія, то церква має бути незалежною, як і всі автокефальні церкви. А у нас просто зробили митрополію", - упевнений Софроній.

Він зазначив, що парафії УПЦ МП у Черкаській області поки не переходили в новостворену ПЦУ. "Поки такого немає. У нас скоро відбудуться збори, зберу священиків, поговоримо. У мене в єпархії демократія: хочеш - іди, хочеш - ні", - додав він. При цьому Софроній не сказав, чи збирається переходити в нову ПЦУ.

"Я ні туди і ні сюди. Але я не залишаюся у церкві Московського патріархату! Я не згадую під час служби патріарха (Московського Кирила. - Ред.)… У незалежної держави має бути незалежна церква. А виходить так, що ніби ми і незалежна держава, а ліземо в тенета до греків. А яка різниця, Константинополь чи Москва? Я би вам сказав зараз, що слід далі робити, якби я у руках тримав Томос, знав, про що там написано. Тож дочекаймося", - сказав Софроній.

Джерело: Главком

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...