Хіти тижня. Українська мрія - жах Москви: Чи готовий Константинополь насправді дарувати Києву помісну церкву (відео)

Питання незалежності Української православної церкви від Москви було підняте ще в процесі отримання незалежності самою Україною і, за великим рахунком, стало однією з причин розколу українського православ'я на Київський та Московський патріархати (в останньому цю приставку усіляко ігнорують, наполягаючи на своїй канонічності), повідомляють Патріоти України.

За часів президентства Віктора Ющенка ідея виходу з-під крила Москви та створення єдиної помісної церкви знову забуяла пишним цвітом, але всі розмови тоді закінчилися нічим.

Цьогоріч ситуація рушила з мертвої точки і, схоже, зайшла далеченько. Заради спільної мети свої зусилля об'єднали УПЦ КП та УАПЦ, всередині квітня президент Петро Порошенко звернувся до Вселенського патріарха з проханням про надання автокефалії Українській православній церкві, зазвичай розрізнені народні депутати спромоглися це звернення підтримати… І цього разу процес пішов: в Константинополі, незважаючи на "лякалки" з-під Кремля про неминучий розбрат і навіть кровопролиття, взяли звернення на розгляд і навіть непрозоро натякнули, що автокефалії – бути, а підзвітність Києва Москві там ніколи особливо і не визнавали.

Дехто з експертів вважає, що рішення про повернення УПЦ під опіку Вселенського патріарха вже ухвалене, навіть відповідний томос написаний. Інші закликають не радіти надто рано, а тим більше не чекати "подарунка" на 1030-річчя хрещення Русі 28 липня, мовляв, у Константинополя можуть бути свої міркування і плани.

Під час онлайн-конференції обговорюємо, як Україна йшла до незалежності православної церкви від Москви і чи слід чекати на "добро" Вселенського патріарха найближчим часом. Чи чекати Україні на оголошення рішення вже 28 липня або ж все відтягнеться на невизначений термін чи взагалі закінчиться "пшиком". Що мала зробити Україна для позитивного рішення і чи все вона зробила? Готовий долучитися до об'єднання Московський патріархат, де позиції "проукраїнського крила" після смерті попереднього предстоятеля, митрополита Володимира (Сабодана) помітно похитнулися, чи буде гнути власну лінію? Чого чекати від Москви, яка разом з Україною втратить величезну кількість приходів та, відповідно, прибутків та впливу? Що вказує на те, що рішення таки вже ухвалене, а що може стати на препоні? Про все це ми говоримо з релігієзнавцем, директором Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрієм Юрашем.

Джерело: Depo.ua

Цікавий нюанс: "Викривач корупціонерів" Бахматов виявився доларовим мільйонером

четвер, 28 березень 2024, 20:27

Викривач корупції, засновник Офісу трансформації Максим Бахматов виявився доларовим мільйонером. Про це свідчить декларація, подана ним у НАЗК, за 2022 рік, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням НАЗК, у Бахматова зберігається готівкою 605 ...

"Людям байдуже, хто конкретно керує": На Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера

четвер, 28 березень 2024, 20:00

Народний Хурал Бурятії скасував прямі вибори мера Улан-Уде. Натомість його обиратиме конкурсна комісія, що складатиметься з депутатів міської ради та призначатиметься губернатором регіону. Про це повідомляє "Сибірський Експрес" та міське ЗМІ "МК в Буря...