Хіти тижня. Україну пускають на поталу кон'юнктури? Угорщина заявляє, що несподівано знайшла сильного союзника проти мовного закону нашої держави

На офіційний Київ начебто почав тиснути Держдеп США. Хоча український закон пройшов експертизу Венеційської комісії і відповідає європейській практиці. Однак перш ніж взяти на віру радісну заяву мадяр, варто дочекатись більш певних відомостей

Позиція США щодо спору між Угорщиною та Україною щодо положень українського закону про освіту, що стосуються мови меншин, змістилася в бік підтримки Будапешта. Про це пише "Європейська правда", посилаючись на проект ліберальних угорських журналістів Direkt36, зазначають Патріоти України.

В розпорядженні Direkt36 опинилася дипломатична телеграма, надіслана в Будапешт послом Угорщини в Вашингтоні Ласло Сабо, що начебто містить подробиці бесіди між заступником міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Левенте Мадьяром і помічником держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вессей Мітчеллом, яка відбулася 18 грудня у Вашингтоні .

"У випадку України, американська сторона тепер погоджується з позицією Угорщини про націоналістичний щодо України і небезпечний прецедент, який може створити її закон про освіту", - наголошується в документі.

Мітчелл нібито визнав, що "заперечення Угорщини за законом про освіту України щодо меншин є законними, і США постійно піднімають це перед українською стороною".

"Мітчелл сказав, що він сподівається, що український уряд незабаром поступиться. Чиновник угорського Міністерства закордонних справ і торгівлі також сказав директору, що останнім часом українці здавалися більш конструктивними в переговорах з міністром закордонних справ Петером Сійярто", - йдеться в матеріалі.

Однак дипломатія Угорщини та США дуже далека від повної згоди з питання України. Мітчелл поскаржився Мадьяру, що угорський прем'єр Віктор Орбан говорив про Україну як про "буферну державу".

За словами Мітчелла, він вважає, що в "фундаментальному інтерес" Угорщини лежить те, щоб Україна стала частиною Заходу, і Україна може слугувати прикладом того, що "невелика держава може встановити політичну незалежність від Росії".

Президент Казахстану втер носа Путіну в ситуації з рекордним паводком

вівторок, 16 квітень 2024, 23:28

Глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прибув з робочою поїздкою у Північно-Казахстанську область. Він здійснив обліт Кизилжарського району, околиць Петропавловська та Сергіївського водохранилища – територій, які потерпають від весняної повені. Натомість...

Генштаб закликав не втягувати ЗСУ в політичну боротьбу, Ганна Маляр різко відреагувала

вівторок, 16 квітень 2024, 22:42

16 квітня Генеральний штаб Збройних сил України заявив у Facebook про появу спекуляцій щодо системи комунікацій Генштабу, передають Патріоти України. "Останнім часом з'являється чимало спекуляцій щодо системи комунікацій Генерального штабу Збройних сил...