Хіти тижня. Вчився у Москві, а королева Великобританії нагородила іменним мечем: Знайомимось, перший командувач Об'єднаних сил України на Донбасі

47-річний генерал-лейтенант ЗСУ Сергій Наєв професійний військовий. Після розвалу СРСР пов'язав свою долю з ЗСУ.

Сергій Іванович Наєв народився у родині військового 30 квітня 1970 у Могильов-Подільському на Вінничині (за іншими даними - Потсдам, НДР), зазначають Патріоти України. Тривалий час проживав у Львові, де отримав середню загальну освіту.

У 1991-му році закінчив Московське вище загальновійськове командне училище. Протягом 1991-1993 роках служив командиром мотострілецького взводу у Німеччині. Після повернення з Німеччини, відписан у розпорядженні командувача Далекосхідного військового округу в Росії.

Однак з травня 1993 року вже служить у Збройних Силах України. В 90-х і на початку "нульових" служив на різних посадах у Західному та Південному оперативних командуваннях.

У 2006-2007 роках був слухачем факультету підготовки фахівців оперативно-стратегічного рівня Національної академії оборони України. Як кращий випускник нагороджений відзнакою – Мечем Королеви Великої Британії, яку отримав з рук посла цієї держави в Україні.

Початок російської агресії застав на посаді заступника начальника штабу командування Сухопутних військ ЗСУ. У 2014 році був керівником сектора «Б» під час боїв за Донецький аеропорт. Окрім донецького аеропорту підрозділи Наєва провели й інші напружені та професійні бої на важких ділянках фронту. За джерелами "Української Правди" військові у неофіційних розмовах здебільшого характеризують його як педантичного командира та військового нової формації.

"Педантична людина, професіонал своєї справи, допитливий, вміє добре планувати роботу, є стратегічне мислення. Цілеспрямований. Якщо перед ним ставиться завдання – можна бути впевненим, що буде виконано" – зазначив один з командирів бригад АТО.

Полковник запасу Юрій Повх вважає, що новий командувач добре підготовлений до виконання покладених на нього функцій.

"Він вольова грамотна людина. Добре підготовлений на оперативно-стратегічному рівні. У 2015 році впевнено керував підлеглими йому частинами. До підлеглих ставився вимогливо.

В секторі Б саме за його керцівництва почали використовувати нові системи зв’язку, які не читали росіяни. Він беріг час, тому намагався проводити короткі наради", – розповів пан Повх.

Декларація Наєва не пестрить великою кількістю нулів та земельними ділянками. Офіційна зарплата в 2016 році – близько 270 тис. гривень, службова кімната в Дніпрі, недобудований дачний будинок у Кошарах Одеської області, в дружини авто – Toyota Rav 4 2010 року.

На початку 2018 року отримав грошовий подарунок від Максима Івановича Наєва (ймовірно, брата) в 140 тис. гривень.

7 березня 2018 року начальник Генерального штабу Віктор Муженко представив Сергія Наєва як новопризначеного заступника начальника Генерального штабу ЗСУ.

Як відомо, 16 березня президент Петро Порошенко призначив генерал-лейтенанта Сергія Наєва командувачем об'єднаних сил та заступником начальника Генерального штабу Збройних сил України.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...