Хіти тижня. Відставка Назарбаєва: "Казахстан просто розірвуть", - політолог

Назарбаєв міг бути справжнім стримуючим фактором для Путіна, вважає аналітик.

Нурсултан Назарбаєв

Президент Казахстану 78-річний Нурсултан Назарбаєв пішов у відставку, оскільки розумів, що в разі його смерті на президентському посту країну просто б розірвали. Назарбаєв в Казахстані вирішив перейти в статус загальнонаціонального провідника, розповів політичний аналітик, колишній нардеп Тарас Чорновіл, передають Патріоти України з посиланням на Главред.

За словами політолога, Назарбаєв єдиний міг стримувати існуючі в Казахстані серйозні відцентрові сили - кланові, які в разі його смерті могли спробувати розірвати країну. "... є ще й колосальний російський фактор: і зовнішній, і внутрішній. Назарбаєву вдавалося жорстко придушувати російську фронду (опозиція чомусь за мотивами особистого характеру, невдоволення існуючим, яке обмежується прагненням суперечити, докучати - Ред.) в країні. Там не панькаються з росіянами так, як у нас, в Україні. Російська мова там обмежена ", - зазначив експерт.

"Можливість займати державні посаді не казахам жорстко лімітована. А в силових структурах Назарбаєв провів колосальну чистку. І Росія з цим нічого не змогла вдіяти", - додав Чорновіл.

Аналітик заявив, що на Казахстан також впливає зовнішній фактор, чимось схожий на український, пару раз Росія це проявляла. "Так, в колишньому Актюбінську були спроби заколоту за тим же принципом, що у нас з'явилися "ЛНР" і "ДНР": точно так само з Росії завозилисяь"туристи", точно так само були спроби терористичних актів, точно так же намагалися захоплювати адміністративні будівлі", - сказав він.

"При Назарбаєві все це дуже швидко закінчилося. І ніхто не знає, де ці заколотники: чи то вони сидять в тюрмі, то чи фізично ліквідовані. Таким чином міг вчинити тільки Назарбаєв в силу свого авторитету, впливу", - вважає співрозмовник.

Екс-нардеп підкреслив, що Назарбаєв зміг бути справжнім стримуючим фактором для президента РФ Володимира Путіна.

"Так що Назарбаєв розуміє, що, якщо він помре, Казахстан просто розірвуть. Тому він і робить такий крок - перехід в статус загальнонаціонального провідника, лідера, який забезпечить реальне престолонаслідування і його зміцнення", - додав аналітик.

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...