Хмари над вотчиною Вілкулів, або Як розкрадали Кривий Ріг, - розслідування (документ, відео)

Родина Вілкулів довгий час провертала багатомільйонні махінації.

Фото: vilkul.ua

"Ще у червні минулого року стало відомо, що над нардепом від "Опозиційного блоку" Олександром Вілкулом продовжують згущуватися хмари і, ймовірно, щодо нього внесуть подання до Верховної Ради. Майже через рік після виходу даного матеріалу це дійсно відбулося. За нашими даними та за заявою Генеральної прокуратури України, подання пов'язане із земельними махінаціями", - пише Аліна Купцова для Обозревателя, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Минулого літа в розпорядження видання потрапили документи обласної прокуратури та слідчого управління фінансових розслідувань: довідка про кримінальне провадження щодо службових осіб міської ради Кривого Рогу, а також протокол допиту одного з ключових фігурантів розслідування Валерія Нетяженка. З огляду на інформаційний привід, ми вирішили нагадати про цей матеріал.

За даними правоохоронців, родина Вілкулів довгий час провертала багатомільйонні махінації щодо розтрат бюджетних коштів. Схема стандартна: підтасовування результатів тендерних торгів на користь "потрібних" підприємств. Перевіряються факти розкрадання бюджету на суму понад два млрд грн за два роки.

У центрі - "Біф Будінвест"

Активна фаза розслідування розпочалася у травні. Тоді правоохоронці прийшли з обшуками до міської ради і ще до низки установ Кривого Рогу. В результаті затримали в.о. начальника управління містобудування, архітектури та земельних відносин виконкому міськради Валерія Нетяженка, який згодом вирішив співпрацювати зі слідством.

Під час допиту Нетяженко безпосередньо вказав на міського голову Юрія Вілкула та його сина, співголову парламентської фракції "Опозиційний блок" Олександра Вілкула як на організаторів злочинної схеми. За словами підозрюваного, ключову роль у ній відіграє Антон Михаленко - фактичний власник ТОВ "Біф Будінвест" та колишній зять Вілкула-старшого, який контролює фінансові потоки родини. Крім цієї компанії, у махінаціях з легалізації неправомірних доходів нібито брали участь також "Дніпросвіт", "Спрінт", "Преміум бізнес груп", ВБК "Надія", Салтівський м'ясокомбінат і підприємства, які будували павільйони "Сімейка".

Нетяженко працював у "Біф Будінвест" на посадах консультанта директора, головного архітектора проектів, директора проектного бюро та директора ТОВ до серпня 2009 року. Він стверджує, що в цей період Михаленко особисто давав йому доручення практично безкоштовно виконувати проектні роботи для ряду підприємств. У центрі виведення коштів були ТОВ "КРОСТ", а також "Акватік Протект", "Криворіжіндустрбуд" і "Кріворіжелектромонтаж".

За заявою підозрюваного, Михаленко систематично отримував "відкати" від підприємств, які виконували бюджетні замовлення. Гроші йому нібито приносили особисто і тільки перевірені люди: Ольга та Ігор Бабенки (власники "КРОСТ"), довірений бухгалтер Олена Нізельникова, юрист Олег Oкорка, підприємець Іван Кращенко та депутат Олексій Букреєв.

"У свою чергу накопичені гроші, здобуті злочинним шляхом, Михаленко передає народному депутату Олександру Вілкулу або міському голові Юрію Вілкулу", - написано у протоколі допиту.

Більше того, судячи зі свідчень Нетяженка, Михаленко має серйозний несанкціонований законом вплив на політико-управлінське життя Кривого Рогу: до нього на узгодження возять проекти рішень міськради, й іноді екс-зять Вілкула їх особисто коригує.

У 2013 році Нетяженко був консультантом директора "Біф Будінвест" Андрія Стеблянка, якого прокуратура також підозрює в участі у злочинній організації. Втім, затриманий стверджує, що Стеблянко - не більше ніж формальний керівник, який виконує роль підписанта, а заправляв усім і тоді, і зараз Михаленко. Він, за словами Нетяженка, і забезпечив "Біф Будінвест" нечесну перемогу на конкурсних торгах на виконання геологічних, геофізичних послуг та розробку топографічних планів. Це саме той епізод, за яким оголошена підозра Нетяженку. Лише за ним, судячи з отриманих документів, кошторис було складено з накруткою до 6 млн грн.

Корисні заступники

За версією правоохоронців, ще одна знакова фігура криворізької схеми - заступник міського голови Євген Удод, який на даний момент перебуває в розшуку. Цікаво, що після травневих обшуків Юрій Вілкул заявляв, що його заступник лише пішов у відпустку.

Нетяженко перебував у прямому підпорядкуванні в Удода з грудня 2016 року - тоді нині затриманий обійняв "хлібну" посаду в міськраді. Він запевняє, що заступник голови і Михаленко разом курували підтасовування тендерів, даючи йому списки "переможців" задовго до початку торгів. За "сприяння" Нетяженко нібито отримував щомісяця 15 тисяч грн у конверті з рук Михаленка. "Усі тендери 2016-2017 років відбулися з порушенням процедур", - заявив підозрюваний.

Нетяженко стверджує, що Удод, крім іншого, контролював діяльність міжнародного аеропорту "Кривий Ріг", до тендерів якого правоохоронці виявляли інтерес ще минулого року. Тоді СБУ з'ясувала, що відкриті торги для заміни вікон і дверних блоків на склопакети в будівлі аеровокзалу на загальну суму понад 3 млн грн відбулися з порушенням закону - були створені дискримінаційні вимоги для потенційних учасників.

Затриманий запевняє, що в схемах з відмивання грошей замішаний також Інститут розвитку міста Кривого Рогу. Це комунальне підприємство, створене міськрадою в далекому 2012 році. За задумом установа повинна розробляти різноманітні проекти з розвитку міста. Але, за словами Нетяженка, фактично вона не здійснює жодної діяльності і не приймає жодних протокольних доручень. "Через Інститут розвитку міста Євгеном Удодом і Олександром Вілкулом відмиваються бюджетні гроші", - повідомив підозрюваний під час допиту. Травневі обшуки, до речі, не оминули цієї установи.

Нетяженко вказав на ще одного зама Юрія Вілкула, замішаного у корупційних схемах, - Олександра Катриченка, якому підпорядковуються управління благоустрою та житлової політики, а також відділ транспорту і зв'язку. "Катриченко також отримує неправомірну вигоду, привласнюючи бюджетні гроші, і передає частину Олександру Вілкулу та Юрію Вілкулу", - наголосив затриманий.

2 млрд, 23 підприємства, 2 роки

Під Вілкула-старшого правоохоронці "копають" і з цілком конкретного епізоду. 28 лютого 2017 року міськрада дозволила розробку проектів землеустрою ТОВ "СПРІНТ" для розміщення комерційних будівель. Мер проголосував за це рішення і згодом його підписав. В ході розслідування з'ясувалося, що "СПРІНТ" пов'язаний із сім'єю Вілкулів. Це підприємство разом із дочкою та зятем міського голови є співзасновником ТОВ "А-Квадрат", що є корупційним маркером.

Правоохоронці зосереджені на перевірці фактів розкрадання бюджетних коштів, виділених міськраді у 2015-2016 роках. Саме наприкінці 2015-го Юрія Вілкула зі скандалом переобрали міським головою. За даними слідства, у корупційних схемах замішані 23 підприємства. Ціна питання - понад 2 млрд грн.

Фахівці Східного офісу Держаудитслужби уже встановили конкретні факти нецільового використання бюджетних коштів під час виконання робіт.

1. Будівництво мереж зовнішнього освітлення у Кривому Розі;

підрядник - ТОВ "Криворіжелектромонтаж";

сума договору - 23, 614 млн грн.

2. Кладовище в районі Південного гірничо-збагачувального комбінату;

підрядник - ПАТ "Криворіжіндустрбуд";

сума договору - 27,730 млн грн.

3. Послуги з благоустрою території Кривого Рогу;

підрядник - КП "Сансервіс";

сума договору - 25,403 млн грн.

4. Реконструкція площі Визволення у Кривому Розі;

підрядник - ПАТ "Криворіжіндустрбуд";

сума договору - 56, 194 млн грн".

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...