Хто володіє столицею, впливає на всю Україну: Віталій Кличко розповів, з ким піде на вибори до Верховної Ради

Раніше генпрокурор Луценко поспішив повідомити, що на парламентських виборах розраховує піти у команді Кличка. Однак невідомо наразі, чи готовий сам Кличко на такий альянс.

Віталій Кличко. Фото: Українська правда.

Минулого тижня журналісти провели цілий день з мером Києва Віталієм Кличком. Це був досить напружений день для самого Кличка. Мер столиці тренувався на велосипеді, проводив транспортну нараду в КМДА, їздив з легендами світового боксу до дитячого будинку, зустрічався з президентом Петром Порошенком, а потім брав участь в автограф-сесії разом з Леноксом Льюїсом та Евандером Холіфілдом, передають Патріоти України.

Близько 18:00 втомлений мер Києва повернувся до будівлі КМДА. Після виснажливого дня Кличко порухом руки просить дати йому час на перепочинок. Знімає піджак і відкидається на спинку стільця. Тільки-но ми починаємо розмовляти, як на телефон мера дзвонить віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко.

"Гєна, вибач, сьогодні ніяк не можу під’їхати. Сьогодні просто якийсь розрив", – дещо змученим голосом переконує він Зубка, який просив мера про зустріч.

Прес-служба Кличка обіцяла нам виділити 30 хвилин на розмову – в результаті ми проговорили майже годину, але все одно не встигли розпитати все, що хотіли.

Як професійний боксер Кличко не давав заганяти себе в глухий кут, але уточнення та повторення незручних запитань його відверто дратували і змушували нервувати.

"Удар" братиме участь у парламентських виборах. Ми в переговорах"

Ми розуміємо, що ви хочете зробити з Києва приклад для всієї країни, але також цікавить майбутнє вашої партії. "Удар" братиме участь у парламентських виборах?

– "Удар" однозначно братиме участь у парламентських виборах. Від парламенту залежить дуже багато. Якби в парламенті не було 40 "штиків" наших партійців, мені було б дуже важко відстояти інтереси нашого міста. Перед президентом, перед Кабміном ці люди відіграють велику роль для того, щоб відстоювати інтереси столиці.

Наголошу, що з великою повагою ставлюся до інших міст, але все починається не з Дніпра, не з Харкова, все починається зі столиці.

Тому ми будемо брати участь у парламентських виборах. У якому саме форматі, поки сказати не можу, але однозначно "Удар" продовжує своє життя.

– Які в партії є варіанти формату участі на парламентських виборах? Як "Удар" може йти на ці вибори?

– Ми можемо об’єднати зусилля з іншими політичними силами, які близькі до нас за поглядами. З ким конкретно – наразі не готовий розповідати, ми ведемо переговори.

– З БПП ведуться такі переговори зараз?

– З пані Тимошенко – ні. Стосовно форматів я зараз не готовий називати, бо йдуть переговори. А з ким конкретно спілкуємося – щоб не виникало спекуляцій, немає сенсу бігати і розповідати, що я з тим говорив чи з цим поговорив. До моменту прийняття рішення не бачу сенсу говорити про це.

– Чи можливий у вас союз з Володимиром Гройсманом на парламентських виборах?

– Жодного разу не чув. Ми з Гройсманом кожного тижня спілкуємося, але він мені нічого не говорив про такі плани.

"Мене ніхто не контролює і ніколи не контролював"

– Давайте повернемося до 2014 року. Порошенко виграв вибори в першому турі завдяки тому, що ви його підтримали і не брали в них участі. Яка була аргументація, коли вас вмовили не балотуватися?

– Петро Порошенко мав дуже позитивну динаміку, і тоді ще не було відкритої інформації, але вже надходили сигнали, що ми можемо втратити не тільки Донецьк і Луганськ, а й Харків, Одесу, Миколаїв. Тобто плани розширювалися, і в цей момент будь-які ігри могли катастрофічно закінчитися для України.

Тобто ми змагаємося і ділимо посади в той момент, коли стоїть питання, чи Україна взагалі буде існувати. І я до сьогоднішнього дня переконаний, що це було правильне рішення.

– Вас Порошенко переконав не йти на вибори чи хтось інший?

– Мене ніхто не переконував. Я сам спілкувався з людьми, зважував усю ситуацію. Помилка могла коштувати дуже дорого.

– Якщо вірити нашим джерелам, то суть домовленостей між вами така: ви – мер, Порошенко – президент, "Удар" об’єднується з БПП, і список партії ділиться 50 на 50%. Ще якісь були умови?

– Ми розглядали варіанти, яким чином ідемо на вибори. Але головне – це зони відповідальності. (Переривається на дзвінок).

Місто Київ – моя зона відповідальності. Треба розуміти, що дуже важлива стабільна ситуація в Києві, не треба забувати, що ситуація була досить турбулентна. Все було напівзруйноване, адміністрацій як таких не існувало, всі розбіглися.

Тобто був повний хаос, на Хрещатику стояли барикади. Нам треба було в дуже короткі строки все систематизувати, щоб запустити роботу. У цьому напрямку потрібна була злагоджена робота, а не боротьба один проти одного.

– Але домовленості, що ви не берете участі в президентських виборах, ділите з Порошенком партію 50 на 50 – ці умови виписані? Між вами укладена угода?

– (Робить довгу паузу). Партія не 50 на 50. (Пауза). Ми домовлялися з ним про відповідальність за Київ і також, яким чином ідемо на парламентські вибори.

– Ви не вважаєте, що Петро Олексійович вас просто обдурив?

– Вийшло, як вийшло.

– То як це розуміти?

– (Довго тримає паузу). Вийшло, як вийшло.

– У 2014 році ви зустрічалися у Відні не лише з Петром Порошенком, але й з Дмитром Фірташем та Сергієм Льовочкіним. Розкажіть про ці зустрічі, як вони відбувалися?

– Я на цю тему багато вже говорив. У мого брата був день народження, він тренувався в Австрії, і так сталося, що я летів через Відень. Так сталося, що у Відні ми зустрілися. Ми говорили про те, як стабілізувати ситуацію.

Я прилетів – Петро Олексійович там був. Була пропозиція зустрітися, я зустрівся, і було лише одне питання – як стабілізувати ситуацію.

–Яку роль на зустрічі відігравали Фірташ і Льовочкін? Чому вони мали стабілізувати ситуацію?

– Я приїхав на зустріч, а ці люди там були. Це перше.

– Тобто ви не були в курсі, що вони мали бути там?

– Ці люди були там присутні, коли я приїхав. Ми говорили про майбутнє, поговорили про вибори, і я далі поїхав до брата.

– Зустріч у такому форматі була випадковою?

– Я плановано летів до брата. Але потім прийшла пропозиція зустрітися.

– Від кого?

– Я вже не пам’ятаю, пройшло багато часу. Я отримав пропозицію зустрітися – і чому б ні?

– Тоді я процитую такі слова: "Ми добилися, чого хотіли. Порошенко став президентом, Віталій Кличко – мером". Дмитро Фірташ говорив це під присягою віденського суду. Можете прокоментувати, що він мав на увазі?

– Потрібно було презентувати у Відні, що людина навіть керувала процесами, які відбувалися.

– Тобто він обманював, ви це хочете сказати?

– Я сказав те, що сказав. Не перекручуйте, будь ласка. (Нервує).

– Тоді ще одна цитата з віденського суду. "Стало зрозуміло, що Янукович не збирається втілювати реформи. Я подумав, що потрібен новий кандидат на 2015 рік... Я знайшов такого кандидата. Це був Віталій Кличко". Це казав Фірташ.

– Я не був присутнім на тому суді. Я не можу коментувати те, де я не був присутній.

– Але він фактично говорить, що вас контролював.

– Перше – мене ніхто не контролює і ніколи не контролював. Можуть говорити все, що завгодно. Багато людей, презентуючи себе, багато разів говорили, що Кличко добився успіхів у спорті нібито завдяки Бакаю, комусь ще. І кожна людина презентує себе, що завдяки йому все відбувається. Люди багато чого говорять, я не звертаю на це уваги.

– Тобто він себе в цій ситуації рятував і обманював суд?

– Це можуть бути будь-які висновки. Ваші висновки. Я говорю про ті речі, які відбувалися. Я ніколи не дозволяв мене комусь контролювати.

Коли кажуть, що хтось чийсь проект, то я завжди кажу, що я свій проект. Віталій Кличко – проект моїх батьків. (Починає посміхатися і трошки заспокоюється).

– Чи Фірташ і Льовочкін вплинули на ваші домовленості з Порошенком?

– Не впливали. Це мої домовленості з Порошенком.

– Чому Фірташ і Льовочкін були на вашій зустрічі з Порошенком?

– Щоб хто не говорив – час як лакмусовий папірець показує, хто є хто. І всі заяви будь-якої людини можуть бути лише заявами, а час усе розставляє. Якщо б Кличко був проектом Фірташа чи Льовочкіна – він відстоював інтереси тієї чи іншої сили.

Зробіть висновки по голосуванню Верховної Ради, по моїй роботі в Києві. Кличко презентує інтереси Фірташа? Льовочкіна? Ахметова? Чи ще якихось гравців? Кличко представляє інтереси виключно киян.

– Тобто їхня присутність – це випадковість?

– Так.

– Можете відповідально зараз сказати, що ні Льовочкін, ні Фірташ не мають на вас жодного впливу?

– Ні Фірташ, ні Льовочкін не мають на мене жодного впливу.

"Якщо я з кимось лечу, це не означає, що ми друзі"

– Хто такий Вадим Столар?

– Вадим Столар був народним депутатом, балотувався до Київради, має частину людей, які прямо чи безпосередньо впливають на рішення в Київраді.

– Чому його називають вашою правою рукою?

– Скажіть, хто називає? (Починає сердитися).

– Я не можу називати прізвища, бо це люди, які говорили не під запис.

– Ви кажете, що хтось вам сказав, і я починаю коментувати чутки. Якщо ви фаховий журналіст – зробіть приклад.

– Давайте подивимося на сюжет Радіо Свобода, де ви прилетіли з паном Микитасем на чартері, і на тому самому літаку з вами був Столар. Що він робив з вами в літаку?

– Дивіться, перше – мене запросили на літак. Друге – я літаю постійно і не можу відповідати за всіх людей, яким чином люди летіли з Мюнхена, Відня, Неаполя, з тими чи іншими людьми.

Мене запросив Микитась (раніше президент корпорації "Укрбуд", тепер нардеп – УП). Навіть звернення було до перевіряючих органів – будь ласка, доводьте, що Микитасю були надані якісь преференції. Все було перевірено, і ніякої відповіді немає.

Більше того, я заплатив за свій переліт, мене не можна звинуватити в корупції.

– У яких ви відносинах зі Столаром? Чому ви разом літаєте?

– Я знайомий з багатьма людьми, які живуть у нашому місті. Це не означає, що, якщо я зі знайомим лечу по тих чи інших напрямках, – це не означає, що ми друзі.

– Він веде від вашого імені політичні переговори?

– Ні в якому разі. Яким чином він може вести переговори?

– Я чув від дуже високопоставленої людини, що ви разом зі Столаром були в Адміністрації президента. Не знаю, з ким ви зустрічалися, але ви там були разом.

– Одне можу сказати. Коли я приходжу в АП, я зустрічаю там дуже багато різних людей, і це нічого не означає.

– Тобто ви могли там зустрітися випадково?

– Так.

– Які у вас сьогодні відносини з Петром Порошенком?

– Робочі.

– За 30% фракції ви на нього не образилися?

– Я не маю звички на когось ображатися. Ображатися можна лише на себе.

– Чи будете ви підтримувати Петра Порошенка на виборах президента в 2019 році?

– (Кілька секунд мовчить). А він що, балотується?

– Він балотуватиметься.

– Мені про це не відомо. На цю тему ми з ним поки що не говорили. Коли він зробить заяву – тоді я зможу відповісти на ваше запитання. Приходьте трохи пізніше, і скажу, кого буду підтримувати в 2019 році.

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...

Росія готує новий наступ: Наступні 5-8 місяців можуть стати вирішальними в війні в Україні, - The Economist

четвер, 28 березень 2024, 9:55

Протягом найближчих кількох місяців, російська окупаційна армія може посилити свій наступ. Водночас Україна зіткнулася з проблемами зі зброєю, мобілізацією та будівництвом оборонних споруд, передають Патріоти України. Про це пише The Economist. Українс...