Хтось на Банковій дарма "хліб їсть": Порошенко пропустив дедлайн для подання кандидатур суддів від України до ЄСПЛ

Уже найближчим часом Україна може пропустити наступний термін та залишитися без постійного судді в Страсбурзі вже мінімум на півроку, якщо не буде зроблено відповідних кроків.

Адміністрація Президента України. Фото: Дзеркало тижня.

У Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) вже незабаром не буде повноцінного судді від України, оскільки президент Петро Порошенко свідомо пропустив крайній термін для подання кандидатур, передають Патріоти України.

В ЄСПЛ працюють 47 суддів – по одному від кожного члена РЄ. У квітні 2019-го спливає термін повноважень судді від України в Страсбурзі, якою є зараз Ганна Юдківська. Для того щоб вчасно замінити її новим суддею, вже у січні сесія ПАРЄ мала розглянути кандидатури, однак цього не станеться, бо 6 грудня сплив дедлайн подання кандидатур від України.

Конкурсу на відбір кандидатур Україна не провела, навіть не оголосивши. Зробити це, за законодавством, мав президент Порошенко – така функція закріплена за ним чинним президентським указом.

Таким чином від України залишиться тільки тимчасовий, або ad-hoc суддя – в.о. за українською термінологією. Уже найближчим часом Україна може пропустити наступний термін та залишитися без постійного судді в Страсбурзі вже мінімум на півроку, якщо не буде зроблено відповідних кроків.

У Мін'юсті запевняють, що нагадували Банковій про цю проблему, але наразі рухів немає. "Всі питання – до адміністрації президента, саме вона має запустити цю процедуру. Досі цього не відбулося", – заявив урядовий уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина. При цьому на Банковій від коментарів утримуються.

"Звісно, є іміджеві втрати України. Це дуже недобре, що держава навіть не подає кандидатів. Розгляд справ це не зупинить, але це має значення для партнерів у РЄ", – пояснив Іван Ліщина у розмові з журналістами. Він також запевнив, що планова заміна судді не гальмуватиме розгляд "кримської" та "донецької" справ, і що це не є причиною того, щоби гальмувати заповнення квоти України в ЄСПЛ.

Громадяни Словаччини, після відмови уряду Фіцо підтримати ініціативу Чехії, зібрали понад 2 млн євро на снаряди для України

субота, 20 квітень 2024, 8:05

Жителі Словаччини зібрали понад два мільйони євро на купівлю снарядів для України, після того, як влада країни відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва. Суму зібрали менш ніж за дві доби. У кампанії, яка п...

"Путін буде вимушений відкривати другий фронт у Калінінграді, в Курській області, у Придністров’ї": У РДК анонсували нові рейди

субота, 20 квітень 2024, 7:56

Бійці Російського добровольчого корпусу (РДК) з позивними "Лакі", "Могила" та "Кардинал" пояснили, для чого здійснюють рейди на Білгородщину та анонсували "сюрприз" для країни-агресорки. Про це йдеться у відео на YouTube-каналі "Український Свідок", пе...