Хитра "схема": Як Кремль використовує Південну Осетію для розпалювання війни в Україні (фото)

Південна Осетія стала фінансовим центром, який допомагає Росії підтримувати терористів на непідконтрольних територіях України. Про це йдеться в статті Антона Трояновського для The Washington Post, повідомляють Патріоти України.

"Кремль протягом багатьох років фінансував низку проросійських сепаратистських держав, що розташовані на території колишніх Радянських Республік - України, Грузії і Молдови. Для Москви не може бути важливішою мети, - йдеться про відновлення російського впливу, а також про протидію руху цього регіону в бік Заходу. Ця мережа напівдержав стала настільки важливою для Росії, що створена таємна фінансова система, що зв'язує між собою деякі з них. Її протяжність складає сотні кілометрів, і, крім того, вона дозволяє обходити міжнародні санкції", - з'ясував журналіст.

Видання провело кілька інтерв'ю, зокрема з діловими і політичними лідерами, і отримало низку документів, що підтверджують, що імпровізована банківська система проходить через Південну Осетію - територію, яка двічі з 1990-х років виявлялася місцем збройного конфлікту між орієнтованою на Захід Грузією і підтримуваними Москвою силами.

Схема така: "чиновники" з ОРДЛО направляють гроші в Південну Осетію, звідки їх передають до Росії, де купується паливо, будівельні матеріали та продукти харчування, які доставляються з РФ безпосередньо на окуповану частину Донбасу. Схема діє і в зворотному напрямку, дозволяючи продаж у Росії вироблених на сепаратистських територіях товарів. За даними місцевих податкових органів, тільки в 2018 році через Південну Осетію провели транзакції на суми понад 150 мільйонів доларів.

Міжнародний розрахунковий банк, створений три роки тому в Південній Осетії, обслуговує фінансові транзакції з ОРДЛО. У Москві було утворено іншу фінансову установу - Центр міжнародних розрахунків, тепер - ЦМР Банк (отримав банківську ліцензію в 2016 році). Офіційно ці два фінансових інститути нічого спільного один з одним не мають. Обидва вони відхилили прохання про інтерв'ю.

Російська стратегічна карта включає в себе і інші території, що "відкололися": Абхазію в Грузії, Придністров'ї в Молдові, півострів Крим у Чорному морі. За офіційними даними, з 120 мільйонів доларів бюджетних доходів Південної Осетії минулуго року 110 мільйонів доларів надійшли у вигляді допомоги з Росії. Новий міст, який з'єднує анексований Крим і Росію, коштує близько 4 мільярдів доларів. А російська військова інтервенція на східній Україні разом із соціальною допомогою та іншими видами допомоги ОРДЛО теж становить мільярди доларів, - ці дані містяться в публікаціях російських засобів масової інформації та в оцінках українського уряду.

"Медуза" і "Комерсант" вже повідомляли про роль Південної Осетії в торгівлі зі східною Україною, але обсяги транзакцій між цими двома анклавами раніше не були задокументовані.

Податкове відомство Південної Осетії представило виданню список 146 зареєстрованих у Південній Осетії компаній, що мають ділові зв'язки з ОРДЛО. Фірми не здійснюють жодних операцій в Південній Осетії і їх кількість за останні три роки значно зросла. З документа видно, що більшу частину вантажопотоку складають пальне, продукти харчування та будівельні матеріали.

Фірми заплатили близько 600 тисяч доларів податків, тоді як їх прибуток в першій половині цього року склав близько 150 мільйонів доларів. При цьому в цьому році потік грошових коштів майже вдвічі більший минулорічного. За перші шість місяців 2017 року компанії Південної Осетії, що мають ділові зв'язки зі східною Україною, отримали прибуток у розмірі 90 мільйонів доларів за поточним обмінним курсом.

Найбільшим платником податків в списку податкового відомства Південної Осетії є компанія РТК. Цю абревіатуру зазвичай використовує Республіканська паливна компанія - оператор 52 заправних станцій, контрольованих "урядом ДНР". Представлені дані свідчать, що РТК закуповує пальне в Росії, а оплата проводиться через Південну Осетію. Журналістам в компанії відмовили в коментарі.

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...