Коломойський розповів, хто врятував Харків від російської окупації, отже, запопобіг створення "Новоросії"

У критичний момент вдалося нейтралізувати Геннадія Кернеса. Мер і потужний міський адміністративний апарат зайняв політику невтручання

Український олігарх Ігор Коломойський розповів, що в лютому 2014 року розмовляв із мером Харкова Геннадієм Кернесом у Женеві. На думку Коломойського, проголошення сепаратистської "Харківської народної республіки" у 2014 році вдалося уникнути завдяки діям нинішнього міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, зазначають Патріоти України.



Український бізнесмен Ігор Коломойський вважає, що уникнути проголошення сепаратистської "Харківської народної республіки" у 2014 році вдалося завдяки нинішньому міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову. Про це він сказав в інтерв'ю засновнику Дмитрові Гордону.



Ведучий запитав, чи є непроголошення "ХНР" результатом тиску Коломойського на мера Харкова Геннадія Кернеса.



"У якійсь початковій фазі. А так переважно заслуга Авакова на 90% і невтручання Кернеса. Я маю на увазі, що Кернес не перебіг у цей час на інший бік... Це був не тиск [на Кернеса], а просто, скажімо так, обмін думками. Коли там була доволі важка ситуація, тобто перед з'їздом (22 лютого в Харкові відбувся з'їзд депутатів південного сходу і Криму, на якому мав виступити тодішній президент України Віктор Янукович. – ред.), відбулася телефонна розмова. Потім, коли [Кернес] виїхав із Харкова – вони вирушили в Москву! – прилетів до Женеви, ми поспілкувалися. Причому не так, як учитель розмовляє з учнем. Це була рівна розмова двох нормальних людей... Насамперед, його треба було заспокоїти, пояснити йому, що нічого не станеться. Ти обраний народом мер, живи собі. Ти присягу складав як держпосадовець? Дотримуйся присяги, служи Україні, і я думаю, усе буде гаразд", – сказав бізнесмен.



У березні – квітні 2014 року в центрі Харкова відбувалися мітинги прихильників Євромайдану і проросійських активістів. Ситуація в Харкові загострилася 6 квітня, коли проросійські активісти захопили облдержадміністрацію.



7 квітня 2014 року сепаратисти оголосили про створення "Харківської народної республіки". Того самого дня ввечері прихильники Антимайдану, які продовжували мітинг на площі Свободи, кинули в будівлю облдержадміністрації "коктейль Молотова". Почалася пожежа на першому поверсі, через кілька годин її вдалося локалізувати.



8 квітня спецпідрозділ "Ягуар" провів антитерористичну операцію зі звільнення будівлі ОДА від сепаратистів. У серпні 2014 року Кернес заявляв, що жодних референдумів із проголошення "ХНР" у Харкові не буде.



"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...