Коли лайки важливіші за життя: Чому насправді була зірвана операція сил АТО на Світлодарській дузі - Злий Одесит

У ЗСУ звинуватили одного з волонтерів у зриві військової операції через злив інформації про взяття під контроль двох сіл.

Ілюстрація: goloskarpat.info

"Навколо історії із успішною операцією 54-ї бригади та 24-го батальйону "Айдар" на Світлодарській дузі, внаслідок якої нашим бійцям вдалося взяти під контроль села Травневе і Гладосове, розгорівся скандальчик", - пише Андрій Коваленко для depo.ua, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Телеканал "1+1" побував у селах, поговорив з бійцями і випустив сюжет, в якому наголосив, що у штабі 54-ї бригади планували більш масштабну операцію, взяли навіть коментар в одного з бійців. Але зірвалося все, мовляв, через балакучість одного з волонтерів.

Прізвище в сюжеті не називається, але і так зрозуміло, що цим волонтером є Юрій Мисягін, який працює із 54-ю та 53-ю бригадами. Він першим повідомив про успішну операцію ще 22-го листопада. Сюжет "1+1" вийшов 24-го числа.

У соцмережах деякі волонтери після цього почали критикувати Мисягіна.


Прес-центр штабу АТО також згадав про "балакучого" волонтера і закликав не розголошувати інформацію про хід АТО людей, що співпрацюють із ЗСУ. А також нагадували про покарання за витік інформації, які загрожують військовим. Тут можна говорити про статтю 328 ККУ.


Сам "антигерой" сюжету "плюсів" виправдовувався і наводив досить переконливі аргументи. Наприклад, що коментар у сюжеті дає начальник полігону, а не командир бригади, а також, що неправильно вказана кількість жертв під час боїв на Світлодарській дузі - 4 загиблих було під Кримським, а не Травневим і Гладосовим.


Втім, Мисягін вже не вперше критикується за те, що оперативно повідомляє про результати операцій та бойових зіткнень на Світлодарській дузі. Він висвітлює бої досить часто і певні волонтери вважають, що цим він ставить під загрозу життя хлопців.

Волонтер "Повернись живим" Андрій Римарук в одній із програм "Фронт" розповідав про випадки, коли після постів про просування на Світлодарській дузі ворог відкривав вогонь на упередження, промацуючи розташування наших бійців. Depo.ua також раніше задавався питанням і спілкувався з багатьма журналістами та волонтерами щодо "цензури" на фронті.

Втім, звинувачувати лише волонтерів та окремих журналістів у бажанні першими повідомити деталі операцій буде не зовсім правильно. Безперечно, у кожної людини, яка співпрацює з армією і знає деталі операцій, мізки мають йти попереду язика. Потрібно розуміти, що війна любить тишу, що є моменти, від яких може залежати навіть життя наших бійців.

Наскільки відомо Depo.ua, у 54-й бригаді наполегливо просили після "витоку"інформації про взяття Травневого і Гладосового від Мисягіна не розповсюджувати цю інформацію. Бо операція тоді, 22-го листопада, ще остаточно не була завершена. Втім - вона розлетілася по Інтернету.

Але хто винен в тому, що Мисягін дізнався про це? Самі військові. Хтось із них надав волонтеру інформацію про взяття населених пунктів. Хто це був - командир бригади, батальйону, роти, чи один з бійців - має розбиратися командування всередині бригади.

Оскільки, витік інформації, навіть до волонтера, який має довіру, є неприпустимим і непрофесійним явищем. Якщо і справді операція планувалася масштабна.

Зрозуміло, що є люди, для яких лайки у "Фейсбуці" є дуже важливими. Втім, для воїнів і командування важливішим має бути життя. Тому з метою його збереження не варто розголошувати інформацію про результати операції волонтерам до того моменту, коли буде отриманий дозвіл на публікацію офіційної інформації. Цей урок має бути засвоєний самими військовими. Бо безглуздо звинувачувати когось у зливі інформації, яку ти сам розпатякав".

Нагадаємо, раніше журналісти з'ясували, які села звільнили ЗСУ на Світлодарській дузі.

Готовий на 95%: У Раді розповіли, що буде із новим законопроєктом про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:44

Законопроєкт про мобілізацію станом на четвер, 28 березня, готовий на 95%. Комітет Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки закінчив розгляд 4051 з 4266 правок до документа. Але це не означає, що він готовий до голосування. Пр...

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...