Країна бідних людей: Портніков про популістів в Раді та вирок українській економіці

Очікуваних реформ від нової влади українці так і не побачили. Що ж буде далі?

Віталій Портников.  Фото: ЖЖ

Україна може провести цілий ряд економічних змін, але ставлення українців до економіки ще надовго може залишити Україну в аутсайдерах Європи. Про це пише журналіст і політичний оглядач Віталій Портников у своїй колонці.

Олег Ляшко з трибуни Верховної Ради радить Юлії Тимошенко поділитися з ним славою заочевидне досягненняпродовження мораторію на продаж земельсільськогосподарського призначення. Лідер Радикальної партії явно не хоче, щоб цязаслуга була присвоєна лідеромБатьківщини“. І якщо почнеться передвиборна кампанія, тема цієї самої сумнівноюзаслуги“, поза всяким сумнівом, стане однією з найважливішихбачите, ми не дали розпродати українську землю!

Тим часом, будьякому тверезомислячому економісту зрозуміло, що без створення вкраїні легального обороту сільськогосподарських земель ні про яке реальнереформування економіки і говорити не доводиться. Цеглава навіть не зуніверситетського підручника економіки. Цеглава зі шкільного підручника історії. Алекому в нашій країні цікаві підручники?

Переважна більшість громадян впевнена, що благоденство настане як тільки будепереможена корупція, покарані недбайливі чиновники, а їх добро буде по справедливостірозділене міжобікраденимиспіввітчизниками. Те, що відсутність легального ринкуземлі і присутність державних підприємствце і є корупція, нікому навіть не спадає надумку. Адже Ляшко і Тимошенко змагаються за те, хто з них краще не дає продавати ріднуземлю, не просто так. Вони знають, що цязаслугазнайде підтримку в громадській думціі чималу.

Коли мова йде про реформи, то важливою, звичайно, є думка кредиторів. Важлива волявлади. Але економічний інстинкт суспільстваякщо мова йде про глобальні питаннятеж грає вирішальне значення. Проти нього нелегко виступати, якщо думаєш про своїхполітичних перспективах. Адже рішення про мораторій приймалося не тільки голосамиБатьківщиниірадикалів“. Воно було прийнято всім українським парламентом, вдемократичних фракціях якого чимало вихідців з тієї ж самоїБатьківщини“. Тобто людей, які живуть не усвідомленням своєї стратегічної відповідальності перед країною, апрагненням догодити радянському інстинкту більшості її обивателів.

Насправді шанс створити в Україні легальний ринок сільськогосподарських земель бувсаме зараз, коли у суспільства ще існувала довіру до економічних рішень влади таважливу роль грав страх перед кредиторами. У 2018 році, коли доведеться прийматичергове рішення про відкриття ринку, більшість у Верховній Раді становитимуть, швидшеза все, представники популістських сил, які будуть робити селфі на тлі прийняття рішенняпро черговий мораторій.

Україна може провести цілий ряд економічних змін. Домогтися цивілізованих правил гриз точки зору взаємин влади і бізнесу. Створити щодо цивілізовану судову і правоохороннусистему. Все це цілком можливо. Але ставлення українського суспільства доосновоположних питань економіки дозволяє зробити чесний висновок: навіть при всьомуцьому Україна ще на довгі десятиліття залишиться країною бідних людей. Країною, депрірва між багатством і бідністю буде величезна, а працювати доведеться за копійки. Типовою країноютретього світубіля кордонів Європи.

Це одне з важливих наслідків популістської гри за збереження тіньового обороту земель. Івоно практично неминуче.

Опубліковано: Ирина Солнцева

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили

Втричі більше ніж зазвичай: США оголосили великий пакет військової допомоги Україні

четвер, 25 квітень 2024, 5:25

Міністерство оборони США 24 квітня оголосило про виділення пакета військової допомоги Україні загальною вартістю 1 мільярд доларів – першого відтоді, як Конгрес ухвалив додаткове фінансування для допомоги іноземним союзникам. "Це оголошення є 56 транше...

Збиває навіть балістичні ракети: Що відомо про Aster 30, які Франція передає Україні

четвер, 25 квітень 2024, 2:35

До нового пакета військової допомоги Україні від Франції мають увійти зенітні керовані ракети Aster 30, які використовують для систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T. Ці комплекси здатні боротися як з авіацією, так і з крилатими та протирадіолокац...