"Кремлю потрібен "губернатор": Тука пояснив, чому Донбасу не можна давати автономію

Росію може влаштувати варіант, коли в Києві на Банковій сидітиме губернатор "Новоросії", у свою чергу, Україні необхідно шукати шляхи, які змусять РФ погодитися на потрібні Києву варіанти, заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, повідомляють Патріоти України.

"Звичайно, це буде нелегко. У мене немає ніякого оптимізму і надій, що це станеться негайно, швидко і скоро. Я - реаліст у таких речах. У нас попереду ще важкий і тривалий термін випробувань", - підкреслив він.

Разом з тим він висловився проти надання Донбасу особливого статусу, відмінного від інших територій України. "Чому на цьому наполягає Кремль? Кремль фактично вже зараз готовий розлучитися з Донбасом, але за умови, що ці території матимуть статус автономії, а головне - вони матимуть право вето на прийняття загальнодержавних зовнішньополітичних та зовнішньоекономічних рішень. Тобто Кремль бажає, щоб ці території мали юридичне право блокувати рух України в напрямку Європейського союзу і НАТО", - каже Тука.

Він вважає, що Україна не повинна погоджуватися на такі умови, а також критично оцінив ідею Леоніда Кравчука про автономію ОРДЛО. "Ніякої автономії ОРДЛО не може бути, виходячи з того, що по всій країні відбувається неминучий процес децентралізації, коли більшу частину повноважень, які до недавнього часу мала центральна влада, вперше в історії нашої держави добровільно віддають об'єднаним територіальним громадам. І саме це - інструмент, з моєї точки зору. А не автономізація.

Пропустить через 11 Коли у нас в повному обсязі запрацює процес децентралізації, коли об'єднані територіальні громади (з яких складаються регіони) зрозуміють і навчаться користуватися тими можливостями, які у них зараз є, тоді питання автономізації, або федералізації буде знятий автоматично", - додав Тука.

Заслужили на премію Дарвіна: На Херсонщині росіяни на моторці підірвались на своїй ж міні (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:45

На лівобережжі Херсонської області окупанти на моторці підірвались на протичовній міні. Її встановили вони ж, передають Патріоти України. "При спробі окупантів встановити протичовнову міну, їх моторку знесло течією на таку ж міну, встановлену раніше", ...

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...