Ледачий диктатор: Ходорковський розповів, як приймаються рішення в Росії

Путін в основному зосереджений на зовнішній політиці, а на внутрішню особливої уваги не звертає.

Михайло Ходорковський. Фото:www.rapsinews.com

Російський опозиціонер, який залишив Росію, засновник фонду "Відкрита Росія" і екс-глава ЮКОСа Михайло Ходорковський назвав ледачим президента РФ Володимира Путіна. Про це опозиціонер сказав в інтерв'ю DW, відповідаючи на питання про те, як у Кремлі приймаються рішення, наскільки їх можна спрогнозувати і яку роль в цьому відіграє Путін, передають Патріоти України.

"Я вважаю, що сьогодні якщо й неможливо передбачити кожен конкретний крок, то загальну спрямованість кроків - цілком.

Головна проблема тієї системи управління країною, яку побудував Володимир Путін, полягає в тому, що немає іншого джерела легітимності при владі, крім особисто Путіна і його рейтингу. У результаті вся чиновницька рать орієнтується рівно на два параметри", - сказав Ходорковський.

"Перший - це те, що сказав Путін. Якщо є шанс, що Путін це помітить. Другий параметр - що вигідно для своєї кишені.

Оскільки Володимир Путін все-таки всього лише людина, до того ж людина, яка не звикла працювати надто важко, зрозуміло, що кількість питань, які знаходяться у сфері його безпосередньої уваги, вже не така велика. Зараз, скоріше, це зовнішня політика", - зазначив опозиціонер.

Щодо внутрішніх справ Росії Ходорковський сказав, що Путін вважає їх невеликою проблемою і "уваги на це особливо не звертає".

"А всередині країни йде боротьба різних груп за ресурс. Силова боротьба. Регіональні еліти хочуть свого, силовики хочуть свого, підприємці, у тому числі близькі до Володимира Путіна, хочуть свого.

Ось в рамках цих битв за ресурс і вибудовується ця внутрішня політика, в тому числі та, яка і буде на виборах 2016 року. Як він робить вибір? Тут теж дуже простий алгоритм.

Путін завжди вибирає те рішення, яке, на його думку, на наступному кроці дає йому більше можливостей вибору. Ось це стандартний алгоритм. Він від нього практично ніколи не відходить", - сказав Ходорковський.

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...

Дуже потрібно "м'ясо": Окупанти в Маріуполі ловлять мігрантів, їх можуть кинути на війну проти України, - Андрющенко

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:50

У тимчасово окупованому Маріуполі відбуваються масові рейди проти мігрантів. Так, загарбники виловлюють на вулицях міста людей азійської зовнішності, завантажують у вантажівки та доставляють до військкоматів, передають Патріоти України. Надалі окупанти...