"Майбутнє залежить від нас, а не від Трампа", - Портников

"Європейське турне президента Сполучених Штатів вже затьмарене цілою серією скандалів. Епатаж, неповага до колег, некомпетентність, відверта брехня - і це все буквально за кілька днів, не найкращих в історії цивілізованого світу", - пише у своєму блозі Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"У Брюсселі Дональд Трамп критикує Ангелу Меркель і називає Німеччину "заручницею" Росії. При цьому наводить абсолютно неправдоподібні цифри енергетичної залежності Німеччини від Росії, збільшує їх у кілька разів.

Потім він буквально зриває зустріч керівників країн НАТО з президентами України і Грузії - для того, щоб знову поговорити про збільшення військових бюджетів країн - членів НАТО.

У Лондоні він критикує Терезу Мей за новий план "брексіту" і говорить, що колишній міністр закордонних справ країни Борис Джонсон був би відмінним прем'єр-міністром.

Звичайно, українцям може стати страшно напередодні майбутньої зустрічі Трампа з Путіним. Але не потрібно боятися. Трамп - надувна кулька над світом великої політики. Він може вселяти страх своїми розмірами. Але він не може змінити реальність. Перш за все тому, що реальність його не дуже цікавить.

В це важко повірити, але Трампа цікавлять тільки слова. Це вже зрозуміли диктатори і популісти, які відверто спекулюють на дитячому марнославстві американського президента. Але що з того? Ось Трамп читає лист від північнокорейського правителя. Теплі слова, запевнення в повазі - все як він любить. Трамп може вважати, що домовиться з Кім Чен Ином. Але він не може скасувати санкції проти КНДР до того часу, поки не з'являться реальні докази про відмову цієї країни від ядерної зброї.

Те ж саме стосується і Росії. Путін може лестити Трампу. Трамп може обіцяти йому все, що завгодно. Але він не може це здійснити без конкретних кроків з боку російського правителя. У цьому вся проблема. Трамп, Путін і Кім Чен Ин живуть в одній реальності, а весь світ - в іншій.

Звичайно, комусь може здатися неприємним і небезпечним, що президент найбільшої демократичної країни сучасного світу виявився в одній імітаційній реальності з диктаторами. Але це - вибір народу Сполучених Штатів. Цей вибір треба поважати. Трампа обрали американські громадяни і тільки їм вирішувати, чи ефективно ця людина керує Америкою.

А для будь-якої суверенної країни головне завдання - це зміцнювати власний суверенітет.

Головна помилка української політичної еліти - в спробі підмінити залежність від Москви залежністю від Вашингтону, візити до посольства Росії візитами у посольство США.

Помилка ще і в тому, що стиль відносин США з країнами-союзниками відрізняється від російської манери поведінки - які б вислови не дозволяв собі Трамп.

Простіше кажучи, американському дипломату може бути так само приємно, коли керівники країни перебування чекають від нього підтримки або вислуховують поради, як і дипломату з Росії. Але на цьому схожість закінчується. Ніхто в держдепартаменті та Білому домі не хоче керувати Україною так, як цього хотіли в Кремлі. Більш того, в Білому домі взагалі ніякою іншою країною світу не хочуть керувати. Там хочуть керувати Америкою. І Трампа це стосується ще більше, ніж його попередників.

Тому єдина прийнятна тактика і стратегія у взаємовідносинах навіть з таким шановним союзником, як США - це захист суверенітету України. Це відстоювання нашого права на рішення, які відповідають нашим національним інтересам - навіть тоді, коли такі рішення розходяться з американськими поглядами. Так діє кожна країна цивілізованого світу - чому Україна повинна бути винятком?

Майбутнє нашої країни, на щастя, більше не визначається в Кремлі і за нього не голосують росіяни. І воно не повинно визначатися в Білому домі, за нього не повинні голосувати американці. Наше майбутнє визначається одним-єдиним суб'єктом - українським народом. І від його вибору, від твердості і впевненості його обранців залежить, яким це майбутнє виявиться".

У Росії розробили секретний документ із планом, як послабити західних противників, зокрема США

четвер, 18 квітень 2024, 18:44

Міністерство закордонних справ країни-агресора Росії розробляє плани, щоб спробувати послабити своїх західних противників, включно зі США, і використати війну в Україні для створення нового глобального устрою. Про це 17 квітня пише The Washington Post ...

"Якщо розглядати літню кампанію": Полковник ЗСУ назвав два українських міста, які під загрозою окупації

четвер, 18 квітень 2024, 18:22

Під час літнього наступу Росія, ймовірно, зосереджуватиме свої головні зусилля у напрямку Часового Яру й Покровська. Таку думку висловив військовий експерт, полковник ЗСУ, речник Генерального штабу ЗСУ (2014-2017 рр.) Владислав Селезньов в етері телека...