Махінатор часів Януковича: ГПУ заарештувала землю, що належала родичу скандального Ігоря Калєтніка

​Розслідування справи про незаконне збагачення екс-віце-спікера почали ще 1,5 року тому.

Ігор Калєтнік. Фото:ru.golos.ua

Суд наклав арешт на 13 земельних ділянок загальною площею 26 га у селі Гавришівка Вінницького району, які належать родичу Ігоря Калєтніка. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м. Києва від 14 липня, передають Патріоти України. Як пишуть "Наші гроші", ці ділянки були заарештовані в межах кримінального провадження, розпочатого 31 жовтня 2014 року за фактом отримання неправомірної вигоди екс-першим заступником голови Верховної Ради Ігорем Калєтніком та передачі такої вигоди близьким родичам.

"Вказані ділянки належать родичу Калєтніка. Слідство встановило, що у 2009 році невідома жінка купила 13 ділянок по 2 га по 100 тис грн кожну, які у лютому 2013 року перепродала родичу Калєтніка вже по 500 тис грн кожну. За даними ДФС, цей родич з 2002 по 2013 рік включно отримав всього 176 тис грн доходу, що фактично виключає можливість купити вказані ділянки", - зазначає видання.

Водночас Калєтнік у 2001-2014 рр. офіційно працював лише в у державних органах влади і теж отримував лише зарплату. Однак за 2013 рік він задекларував 90,47 млн грн власних доходів, і 33,94 млн грн доходу дружини і доньок. Їхні доходи різко зросли за рахунок подарунків і продажу майна.

Як встановило слідство, гроші в сумі 65,29 млн грн Калєтніку подарували його батьки. Зазначається, що походження значних сум, які у той період отримала родина Калєтніка, поки що не встановлено.

Тим часом у Центрі протидії корупції припускають, що значні суми Калєтнік вказав лише після того, як стало відомо про переведення за довіреністю екс-першого заступника спікера і його дружини на рахунок їхньої дочки в Москві $ 6,92 млн і 958 тис євро (загалом 79,12 млн грн) у середині березня 2014 року.

Калєтнік нібито намагався легалізувати ці гроші, вписавши в декларацію. Видання нагадує, що батько Калєтніка, екс-голова Вінницької ОДА Григорій Калєтнік, згодом почав пояснювати, що його син задекларував подаровану ним квартиру у Києві.

Розслідування здійснюється за фактом незаконного збагачення Калєтніка і його родини. Крім того, Ігорю Калєтніку інкримінують зловживання службовим становищем під час ухвалення "диктаторських законів" 16 січня.

Ініціатором прийняття цих законів є Віктор Янукович, а разом з Калєтніком у справі проходять Володимир Олійник, Олександр Єфремов і Сергій Гордієнко.

Запеклі бої на Донбасі: ЗСУ вибивають росіян з Красногорівки

п’ятниця, 3 травень 2024, 18:50

Російські штурмові групи проникли на територію вогнетривкого заводу у місті Красногорівка Донецької області. Підрозділи ЗСУ вибивають їх звідти. Про це сказав речник оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) Хортиця підполковник Назар Волошин ...

Наздогнала кара: В Україні ліквідували командира групи спецназу ГРУ, якого судили за воєнні злочини в Чечні

п’ятниця, 3 травень 2024, 18:44

Українські воїни ліквідували окупанта - командира спецназу з Бурятії. У 2007 році він був засуджений за скоєння воєнного злочину в Чечні: розстріл на дорозі шести цивільних, включно з вагітною жінкоюПроте вбивця втік перед оголошенням вироку, тож карма...