Марі Йованович: Що українці повинні знати про нового посла США в Україні

Протягом дипломатичної кар'єри Марі Йованович в основному відводились третьорядні та другорядні ролі. І лише 3 червня 2005 президент США Джордж Буш за підтримки держсекретаря США Кондолізи Райсвид висунув її на пост американського посла в Киргизії.

Марі Йованович. Фото: novosti-n.org.

"Маша - три рубля і наша", "Маша с Уралмаша" - так кепкували студенти Московського інституту російської мови ім. Пушкіна над своєю колегою Марі Йованович. Машою і Машенькою називали Марі Йованович її батьки. І нічого тут дивного немає. Її дід по батьковій лінії був сербом, а про батька Михайла Йовановича (Michel Yovanovitch) відомо, що він народився і жив в Читі до 2-ї світової війни. Матір Марі-Маші звали Надією. Про це розповідає на своїй сторінці у Фейсбуку Rostyslav Demchuk, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Під час другої світової війни батьки Марі Йованович емігрували до Канади. Коли Йованович було три роки, її сім'я переїхала з Канади в США.

Виросла вона в штаті Коннектикут, закінчивши в 1976 році школу Kent School, в якій її батько викладав французьку та російську мови, а мати - німецьку. У 1980 році Йованович закінчила Прінстонський університет (Princeton University) з дипломом бакалавра історії. Відтак майбутній дипломат продовжила освіту в Московському інституті російської мови імені Пушкіна, де і була завербована КГБ.

Повернувшись у США, Марі Йованович офіційно працювала в Нью-Йорку в рекламному бізнесі. У 1986 році дивним чином із рекламного бізнесу доля закинула Марі Йованович на дипломатичну роботу. Працювала в дипломатичних представництвах США в Могадішо (Сомалі), Лондоні (Великобританія), Москві (Росія) і Оттаві (Канада).

Не перериваючи роботи в Держдепі США Марі Йованович продовжує навчання у Національному військовому коледжі за спецдисциплінами: військово-політичнa та стратегічна розвідки. Закінчила коледж у 2001 році.

З серпня 2001 року по червень 2004 року Марі Йованович працювала заступником американського посла Джона Едварда Гербста в Києві. У 2002 році пані Йованович брала активну участь у розкручуванні так званого "Кольчужного скандалу", заявляла про порушення Києвом санкцій проти Іраку в зв'язку з нібито продажем Саддаму Хусейну партії радіолокаційних систем «Кольчуга». Йованович стверджувала, що крім плівок Мельниченка у США нібито були і інші докази цієї угоди. Скандал призвів до значного погіршення українсько-американських відносин.

Протягом дипломатичної кар'єри Марі Йованович в основному відводились третьорядні та другорядні ролі. І лише 3 червня 2005 президент США Джордж Буш за підтримки держсекретаря США Кондолізи Райсвид висунув її на пост американського посла в Киргизії.

Там новоспечений посол продемострувала свої неабиякі здібності: виступала в ролі читця-декламатора в симфонічнiй казці Сергія Прокоф'єва "Петя і Вовк", активно займалась дзюдо. Стала православною похресницею сина киргизької дзюдоїстки Лариси Мазур, під чиїм керівництвом сама тренувалась.

Після провалу дипломатичної роботи в Киргизстані, у 2008 році Сенат США затвердив кандидатуру Марі Йованович на пост Надзвичайного і Повноважного посла Сполучених Штатів у Вірменії.

Ось така багатогранна і яскрава особистість майбутнього посла США в Україні Марі (Маші) Йованович в Україні. Ой..., майже не забув: за ідеологічними переконаннями пані Йованович - демократ, сповідує православ'я. Пані Йованова не визнає геноцид Вірмен, чим розчарувала вірменських громадян і політиків. Bолодіє російською. aнглійською і французькою мовами. Щодо сексуальної орієнтації, подейкують, що пані Йованович надає перевагу жінкам. Про її сімейне становище історія замовчує.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...