Маршалок Сенату Польщі засудив спалення прапора України у Варшаві

Про це він сказав під час візиту до Львова.

Зустріч голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки і голови облради Олександра Ганущина з маршалком Сенату Республіки Польща Станіславом Карчевським. Фото: прес-служба ЛОДА

12 листопада до Львова з робочим візитом прибув маршалок Сенату Республіки Польща Станіслав Карчевський. Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка та голова облради Олександр Ганущин обговорили з ним питання збереження історичної спадщини на території обох держав, а також розвиток культурної співпраці. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу ЛОДА.

Олег Синютка подякував за допомогу, яку надає уряд Польщі для України у боротьбі із російським загарбником, та привітав польський народ із Днем незалежності. «Для нас дуже важливо мати такого друга, як Польща, який, як ніхто інший, розуміє та підтримує нас, – зазначив він. – У нас єдиний ворог – комунізм. Він може мати різну форму, в тому числі і російську, проте завжди має одну й ту ж негативну сутність».

Голова ОДА також додав, що сьогодні Україна обороняє не лише свою територію, а фактично боронить кордони Європи. Із цим погодився й Станіслав Карчевський, який, окрім цього, додав, що Польща також не визнає анексію Криму.

У розмові з маршалком Сенату Олег Синютка засудив акт вандалізму, який нещодавно відбувся на «Марші незалежності» у Варшаві. Йдеться про спалення державного прапора України, який здійснили під час маршу невідомі особи, замасковані під вболівальників одного із варшавських футбольних клубів. Голова ОДА наголосив, що зловмисники, які вчинили цей ганебний факт, обов’язково мають бути покарані.

«У наших народів непроста історія, але сьогодні ми повинні спільно дивитись вперед. Ми намагаємось тут робити все, щоб спільна історична пам’ять обох держав була належним чином вшанована, – запевнив Олег Синютка. – З часу мого призначення на посаду не було жодного виявлення антипольських настроїв серед жителів області. До того ж наші правоохоронні органи роблять все можливе для того, щоб подібних проявів тут не було».

Керівник області запевнив гостя, що кожен, хто на території області зазіхатиме чи шкодитиме українсько-польській дружбі, буде покараний. «Нас дуже хвилюють такі події, котрі останнім часом відбуваються у Польщі, пов’язані із нищенням українських історичних пам’яток та зневажливим ставленням до наших символів. Ми дуже цінуємо відданість Польщі демократії. Проте дуже важливо, щоб будь-які порушення закону карались», – резюмував він.

Маршалок Сенату Польщі також акцентував увагу на дружніх відносинах України та Польщі. «Для нас важлива співпраця з Україною і ми цінуємо наші відносини. Тому такі випадки (нищення українських пам’яток та символів) є неприпустимими і ми намагатимемось розв’язати подібні ситуації», – зазначив Станіслав Карчевський, а також наголосив, що співчуває з приводу спалення українського прапора.

Сторони розглянули питання культурної співпраці, зокрема, будівництва Польського дому у Львові. «Для нас важливо, щоб був добудований Польський дім, адже третя за чисельністю етнічна польська спільнота, яка проживає на Львівщині, повинна мати свій дім та прихисток», – додав голова ОДА.

Окремим питанням зустрічі стало пришвидшення митних процедур на кордоні обох держав. Зокрема, йшлось про спільний огляд за участі українських та польських митників, а також обмін інформацією по спільних базах даних. «Впровадження цих речей дозволило б вирішити багато питань. А головне, що це буде серйозний удар по контрабанді як з української так і з польської сторони», – підкреслив Олег Синютка.

Зазначимо, що після зустрічі керівництво області спільно із польської делегацією відвідали Личаківське кладовище у Львові, де поклали квіти до могил Героїв Небесної Сотні, Героїв АТО та Меморіалі Української галицької армії.

Окрім цього, Маршалок Сенату Польщі Станіслав Карчевський, у рамках візиту на Львівщину, візьме участь у фестивалі «Відкриваємо Падеревського», який є найбільшою польсько-українською музичною подією року. Участь у культурній події також візьме й голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Як повідомлялося, у Польщі на марші націоналістів з нагоди 98-ї річниці незалежності країни невідомі спалили український прапор. Україна готує офіційну ноту до МЗС Польщі через цю подію.

У Повітряних силах назвали єдиний спосіб протидії російським КАБам та ФАБам

вівторок, 7 травень 2024, 3:25

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш повідомив, що єдиний спосіб ефективно боротись з російськими КАБами та ФАБами - знищувати носії цих бомб. Про це він заявив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Якщо ми говоримо про ФАБ-1500, яким росіяни...

Хоча вибори все одно нелегітимні: США визнають Путіна "президентом" РФ

понеділок, 6 травень 2024, 22:15

Сполучені Штати не будуть направляти представника на так звану «інавгурацію» російського диктатора Володимира Путіна, яка відбудеться 7 травня. Про це на брифінгу повідомив речник Державного департаменту США Метью Міллер, передають Патріоти України. Зо...